Ugrás a tartalomra

„Igazgyöngyök” a Szelmann Házban

2023. november 27. hétfő
Pánczél Gyöngyi kiállítása december közepéig tekinthető meg Nagytétényben
„Igazgyöngyök” a Szelmann Házban

Perla – Mélységek és magasságok címmel nyílt időszakos képzőművészeti kiállítás a Szelmann Házban november 10-én, pénteken. Pánczél Gyöngyi személyes, belső ihletettségű festményein és rajzain keresztül tárta a kerületi érdeklődő publikum elé lelki műhelyének gyümölcseit.

Gyöngyi eredeti hivatását tekintve általános iskolai tanítónő. Első egyetemi végzettségét az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Karán szerezte, rajz- és vizuális műveltségi képzésre épülve.

Egy évtizede a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium megbecsült pedagógusa. A Kokas Klára Agape Zene-Életöröm Alapítvány felkészítésében képesített művészetpedagógiai oktató, ezenfelül a közelmúltban rajz- és vizuális kultúra tanár szakon végzett oktató is.

A péntek délutáni megnyitón elsőként Lászlóné Varga Éva, a Szelmann Ház igazgatója köszöntötte szívélyesen a közönséget, őt pedig a Zeneakadémia Bartók Konzervatóriumának növendékei – Botos Gergő, Szabó Vencel és Szabó Dénes – követték, akik a képekhez választott zenei programjukkal tették emelkedetté a légkört. A kiállítást az alkotó kollégája, Németh Tamás református iskolalelkész nyitotta meg a legújabb alkotásokhoz fűzött narrációjával.

– Honnan nyeri a szabadságát és inspirációját egy általános iskolai tanítónő ahhoz, hogy vásznat és ecsetet ragadjon? A válasz hitében, világnézetében rejlik. Hiszi és vallja: az alkotás művelése az Isten-kapcsolat megélésének tere – fejtette ki Németh Tamás. Hozzátette: a perla jelentése gyöngy. A tárlatban megjelenő valamennyi alkotás egy-egy gyöngyszem, ahogy a szó szerepel az alkotó nevében is. A kiállítás egyik központi alkotása és az Oltalom című kép, mely a bibliai 91. zsoltárból nyert ihletet – hívta fel a figyelmet a lelkész.

„Tollaival betakar téged, szárnyai alatt oltalmat találsz, pajzs és páncél a hűsége” – idézte a zsoltár szövegét, rámutatva arra, hogy az alkotáson szereplő női alakot körülvevő védő tollak olyanok, mintha Istentől jövő mennyei páncél lenne azon, aki hozzá menekül. – Köszönjük az alkotónak, Pánczél Gyöngyinek, hogy legszebb igazgyöngyeit nem zárta áthatolhatatlan páncél mögé, hanem kinyitotta azt tanítványai, barátai, gyülekezeti társai, a szülők és a távolabb ismerősök előtt is – zárta gondolatait Németh Tamás. Pánczél Gyöngyi kiállítása december 15-ig tekinthető meg a Szelmann Házban.

(VH)