Ugrás a tartalomra

Hotel készült a beporzó rovaroknak VIDEÓVAL FRISSÍTVE!

2022. április 06. szerda
A tavasz beköszöntével lassanként egyre aktívabbá válik a természet is. Ebben az időszakban sok olyan élőlény kezdi meg hasznos munkáját, amelyeket mi nem is feltétlenül veszünk észre, azonban nagyon is nagy hatással vannak a mi életünkre is. Szomorú tény azonban, hogy a beporzó rovarok egyre nagyobb veszélyben vannak.
Hotel készült a beporzó rovaroknak VIDEÓVAL FRISSÍTVE!

Fontos a védelmük

A beporzó munkát leggyakrabban nem a házi méhek végzik, hanem a vadon élő beporzó rovarok, amiket nem lehet szaporítani, így vigyáznunk kell rájuk. Ezt a célt hivatott szolgálni a beporzók élőhelyének fokozottabb védelme, de segíthetnek ebben akár a városi területeken felállított rovarhotelek is.

A közelmúltban kerületünkben is több helyen állítottak fel rovarhoteleket, mely a beporzó rovarok számára kínál szaporodó- és búvóhelyet. Az eddig elkészült, nagyrészt természetes anyagokból létrehozott „szálláshelyeket” a Budai Nagy Antal Gimnázium, a Budafoki Herman Ottó Általános Iskola, a Baross Gábor Általános Iskola és a Gádor Általános Iskola udvarán, valamint a Szent István-templom kertjében, illetve a XVI. utca 22. szám alatti területen állították fel. Mindemellett az önkormányzat is támogatta a kezdeményezést, így két önkormányzati területen, az Oroszlános Udvarban, valamint a Városház tér–Mária Terézia utca sarkán álló egykori polgármesteri villa kertjében is elhelyezték a rovarhoteleket. A kezdeményezés a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, a Bakosfa Kft. és a Fitoland Kft. segítségével valósult meg.

 

Folyamatosan csökken a számuk

Európában a vadméh- és lepkefajok 9 százaléka veszélyeztetett, 30 százalékuknak pedig csökken az állománya. Ennél is ijesztőbb, hogy világszerte mintegy 70 százalékkal csökkent a beporzók száma. Mindez többek között a környezet nagymértékű átalakításának is köszönhető, melynek következtében felszámolják a beporzók élőhelyeit. Ezenkívül a vegyszerhasználat is veszélyt jelent a beporzókra.

Ugyanakkor az emberiség által elfogyasztott élelmiszer mennyiségének nagyjából 30-35 százaléka függ a beporzástól. A beporzás sikerességétől ráadásul nemcsak az élelmiszer mennyisége, hanem a minősége is függ.

Az alma, az áfonya, a hagyma, a káposzta, a karfiol, a kakaóbab, a kávé, a körte, a mandula, a mustár, a napraforgó, a repce, a retek, a sárgarépa, a takarmánylucerna vagy az uborka mind-mind olyan élelmiszerek vagy haszonnövények, melyek függnek a beporzástól. Ha a beporzást végző rovarok száma drasztikusan lecsökken, vagy fajok halnak ki, az azt jelenti, hogy ezeknek a gyümölcsöknek, zöldségeknek, élelmiszereknek a fogyasztásáról is le kell mondanunk. A megfelelő takarmánynövények nélkül pedig búcsút mondhatunk a tejnek, a tejtermékeknek, a húsféléknek és a tojásnak is. Emellett számos, akár a saját háztartásunkban is fellelhető gyógynövényt is rovarok poroznak be, ilyen a citromfű, a hársfafajok, a kakukkfű, a kamilla és az orvosi zsálya is.

Süti tájékoztató Süti beállítások Sütik törlése