Ugrás a tartalomra

Hősök Vasárnapja

2019. május 28. kedd
Május utolsó vasárnapján a háborúban elesett katonákra emlékeztek meg országszerte. Idén május 26-án reggel a Szent István Király Plébániatemplom kertében, délelőtt pedig a Szentháromság téri Hősi Emlékműnél helyezték el az emlékezők a koszorúkat és a mécseseket.
Hősök Vasárnapja

A Budatétényi Polgári Kör és a Budatétényi Egyházközség közösen szervezte meg a Hősök Vasárnapja megemlékezést a templom kertében található két emléktábla előtt. Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára mondott ünnepi beszédet. „Az emlékezés alapgondolata 1915. júliusában fogalmazódott meg elsőként a frontról miniszterelnöknek hazaintézett levélben” - fogalmazott a titkár.

Tóth Melinda, a kör elnöke bejelentette, hogy a II. világháborús emléktáblát közös összefogásnak köszönhetően megújítják. A beszédek után a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorút, elsőként Karsay Ferenc polgármester, majd a kerületi civil szervezetek vezetői és az elesett katonák hozzátartozói.

A koszorúzást követően szentmisét tartottak a templomban. Ugyanezen a napon 10 órakor a Nagytétényi Polgári Kör is megemlékezést szervezett. Monostoriné Szeleczky Gabriella történelem tanár tartott előadást a Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótérben, a Vitézi Rend történetéről.

11 órakor Lászlóné Varga Éva, a kör elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Monostoriné Szeleczky Gabriella mondott ünnepi beszédet. 1934 őszén avatták fel a Hősi Emlékművet, melyen maga József főherceg és Gömbös Gyula honvédelmi miniszter is részt vett. „A honvédelem szavunk mélyebb tartamú kifejezés, mely a reformkorban keletkezett, és gróf Széchenyi István használta először 1831-ben. S 170 évvel ezelőtt, 1849-ben valóban a hazáért harcoltak, a hazáért adta vitézül életét a honvéd. Mint ahogy a kövek a sziklát, úgy alkotják a hadat a katonák”- mondta Monostoriné Szeleczky Gabriella.

A beszéd után Ambrus Károly játszott tárogatón, majd Vincze Márton színművész szavalta el Ady Endre Tűzcsiholó című versét. Az ünnepség végén Arató László a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola igazgatója játszott trombitán. A megjelent emlékezők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

(Viszkocsil Dóra)

Galéria: Horváth Tamás