Ugrás a tartalomra

Hősies lánglovagok a határsoron

2016. november 22. kedd
Bátorságért Érdemjelet vehetett át Magyar István a belügyminisztertől
Hősies lánglovagok a határsoron

A Belügyminisztérium nemzeti ünnepünk, 1956. október 23. hatvanadik, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának huszonhetedik évfordulója alkalmából állami kitüntetéseket adott át rendvédelmi szervek dolgozói számára. A katasztrófavédelem állományából nyolcan vehettek át elismeréseket, köztük Magyar István, a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs gépjárművezetője.

Pintér Sándor belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adott át Magyar Istvánnak, aki egy tűzeset során a folyamatos életveszély és a felderítést és beavatkozást jelentősen nehezítő körülmények ellenére is tökéletesen hajtotta végre a feletteseitől kapott utasításokat. A díj átvétele után kértük a kétgyermekes családapát, hogy meséljen az áprilisi tűzesetről.

– Négyszáz négyzetméter alapterületű ikerház tetőszerkezete gyulladt ki a XXII. kerületben a Horogszegi határsoron. Az épület hatalmas lángokkal égett, amikor a bajtársaimmal kiérkeztünk a helyszínre. Az ikerház egyik lakása teljes terjedelmében lángolt, a másik tetőszerkezetére is átterjedt a tűz. Először egy propán-bután gázpalack robbant fel a lakásban, majd egy másik is a tűz oltása közben. A lakásból az egységek egy mozgásában korlátozott személyt hoztak ki, aki nem sérült meg a hatalmas tűzben. A rajok több mint félórai megfeszített munkával, hat vízsugárral fékezték meg a tüzet – emlékezett vissza a kitüntetett tűzoltó. Magyar István 15 évvel ezelőtt választotta a tűzoltói hivatást, mert szeretett volna másokon segíteni. Őrmesterként szerelt fel a XXII. kerületi őrsnél 2001-ben, ma már címzetes tűzoltó főtörzsőrmester. – Azért szeretek tűzoltó lenni, mert így önzetlenül segíthetek másokon, és itt mindig számíthatok a társaimra és a kollégáimra – mondta el Magyar István. A Bátorságért Érdemjel átvétele után kiemelte: ez az elismerés nemcsak az ő érdeme, hanem a szolgálatot teljesítő bajtársaké is.

(Viszkocsil Dóra)