Ugrás a tartalomra

Hónapok óta tart a Leányka utcai „üzemzavar elhárítás”

2020. július 22. szerda
Szinte járhatatlan, gyalogosok elől elzárt járdaszakaszok, sittkupacok, akadályok fogadják és okoznak bosszúságot a Leányka utca lakóinak és az arra közlekedőknek. A közműszolgáltatók tájékoztatása szerint üzemzavar elhárítását végzik. Budafok-Tétény Önkormányzata felszólította a szolgáltatókat az elmaradt engedélyeztetés miatt, továbbá minőségi helyreállítást vár el.
Hónapok óta tart a Leányka utcai „üzemzavar elhárítás”

A Leányka utca lakói értetlenül állnak az előtt, hogy a felbontások folyamatosak. Bosszantó, hogy a karbantartási munkák különböző közműszolgáltató megbízásából a munkák összehangolása nélkül történnek. Ennek következménye, hogy a már befejezettnek vélt munkák után újra felbontják a járdaszakaszt. Az önkormányzat többször kérte a szolgáltatókat, hogy egymás között hangolják össze a közműmunkálataikat és egyeztessenek a kerületi önkormányzattal is.

Ahogy arről a Promontor Tv is beszámolt, a Leányka utca páratlan oldalán a közművek összehangolatlan munkája miatt alakult ki az áldatlan állapot. Tavaly is több felbontás volt az utcában, például a Fővárosi Gázművek végzett felújítást. Amikor az befejeződött, részben azonos helyszínen jött a Fővárosi Távfűtő Művek, hogy a közért és a 11-es szám közötti területen helyreállított területet újra felbontsa karbantartás miatt. Ezt akkor azonban az önkormányzat megakadályozta, tekintettel arra, hogy megkezdődött az iskolaidőszak.

A Leányka utca páros oldalán az ELMŰ tájékoztatása szerint a mostani felbontás üzemzavar elhárítás miatt történt. Ez azonban nagyon elhúzódott és az üzemzavaron egyértelműen túlmutatott. Így az önkormányzat felszólította őket, hogy kérjék meg a szükséges hozzájárulásokat, engedélyeket. Ilyen esetben az adott út vagy járda kezelőinek hozzá kell járulnia, hogy a felbontás megtörténhessen. Fontos tudni, hogy a Leányka utcában nagyrészt a kerületi önkormányzat a tulajdonos, a járda kezelői jogait is a kerületi önkormányzat gyakorolja, az út esetében a kezelő pedig a Budapest Közút.

A felbontásokat megrendelő szolgáltatóknak a hozzájárulások megszerzése mellett a munkálatok után helyreállítási kötelezettségük is van. Ez azonban általában az eredeti állapot visszaállítását jelenti, ami jelen esetben nem elfogadható. A cél ugyanis, hogy az utca járdája biztonságos és esztétikus legyen. Erre a helyi adottságokat, a sok közművezetéket figyelembe véve a szakemberek szerint a térkő lenne a legalkalmasabb. Az önkormányzat kezdeményezte a szolgáltatónál a magasabb műszaki tartalmú helyreállítást, Budafok-Tétény pedig vállalja különbözet megfizetését.

A témában korábban a Városházi Híradó június 3-i számának 9. oldalán is beszámoltunk.