Ugrás a tartalomra

Keddtől újra elszállítják a roncsautókat a kerületben

2023. november 06. hétfő
Új partnerrel, környezetbarát módon folytatódik a roncsautó-elszállítás Budafok-Tétényben.
Keddtől újra elszállítják a roncsautókat a kerületben

Budafok-Tétény önkormányzata fontos feladatának tartja a közterületek rendben tartását. Ehhez kapcsolódik az üzemképtelen, illetve a roncsautónak számító gépjárművek elszállítása, valamint az úgynevezett közbiztonsági elszállítás, amikor a parkoló autót feltörték vagy szélvédőjét betörték, ezért a további károkozás megelőzése érdekében szállítják el a járművet.

Az elszállítás történhet lakossági bejelentés, valamint a közterület-felügyelő jelzése alapján. Az ügymenet hosszadalmas, mert nagyon körültekintően kell eljárni.

Először a közterület-felügyelet ellenőrzi, hogy a gépjármű rendelkezik-e érvényes műszaki vizsgával. Felszólítják a tulajdonost vagy az üzembentartót, hogy gondoskodjon közterület-foglalásról, vagy vigye magánterületre az autót. A műszaki vizsgával rendelkező gépjárművön sárga, a roncsautón piros matricát helyeznek el, amin részletes tájékoztató és az ok olvasható, hogy miért tették rá. Roncsautó esetében hatósági eljárást kezdeményeznek jegyzőkönyvvel, fényképekkel alátámasztva. Tíz nap után visszaellenőrzik, hogy történt-e lépés a tulajdonos részéről, ha nem, akkor ismét jegyzőkönyvet vesznek fel.

Az elszállítás díja 17 250 forint. Amennyiben a tulajdonos vagy az üzembentartó a szállítás közben a helyszínre ér, fél áron, 8625 forintért kiválthatja az autót. A szállítás előtt – ha a tulajdonos megadta – e-mailben értesítőt küldenek, hogy 15 percen belül a helyszínen kiválthatja az autót.

A szállítás után a járművet 180 napig egy telephelyen őrzik, melynek díja napi 1200 forint. A 6 hónapon belül bármikor kiváltható a gépjármű. Amennyiben ez nem történik meg, akkor véglegesen kivonják a forgalomból és megsemmisítik.

Fontos tudni, hogy abban az esetben is kezdeményeznek hatósági eljárást, ha a gépjármű a KRESZ szerint szabálytalanul parkol.

Lakossági észlelés esetén a Budafok-Tétény mobilapplikáción „üzemképtelen” vagy „roncs” tárggyal tehetnek bejelentést, valamint az ugyfelszolgalat_btkf@bp22.hu e-mail címen.

Az elszállított autók rendszámait megtalálják a közterület-felügyelet oldalán.