Ugrás a tartalomra

Hódolat Cziffra Györgynek

2021. április 02. péntek
Balázs János és Szabó Marcell zongorajátékát csodálhattuk az interneten
Hódolat Cziffra Györgynek

A Cziffra Fesztivál és Budafok-Tétény önkormányzatának közös rendezvényére március 12-én került sor, rendhagyó módon a Klauzál Házban, online program keretében. A Hommage A Cziffra címmel meghirdetett programon a fesztivál megálmodója, Balázs János és a 2019-ben Cziffra Fesztivál Tehetség díj elismerésben részesült Szabó Marcell zongoraművészek zongorajátékát élvezhettük.

Balázs János Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész 2016 februárjában a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával életre hívta a Cziffra György Fesztivált, melyhez 2017-ben Budafok-Tétény önkormányzata is csatlakozott. A fesztivál küldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze, ápolja és folytassa, ahogy a fiatal művészeket felkaroló munkát is, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott – hangzott el Németh Zsolt országgyűlési képviselő üdvölő beszédében.

– Vettem a bátorságot – talán nem szerénytelenül –, hogy saját átiratokat készítsek. A zeneművek a Cziffra György-féle parafrázis kultúrát hivatottak folytatni – mondta a zongoraművész, mielőtt odaült a zongorához és eljátszotta egy ismeretlen mexikói komponista, Manuel Ponce Estrellita (Kis csillag) című művét, majd a program befejezéseként Puccini: Lauretta áriáját.

A műsor szerves részeként Mácsai János zenetörténész beszélgetett a két művésszel, felidézve Cziffra életéből egy-egy jelentős mozzanatot. A műsor valóban Hommage – azaz hódolat – volt egy zseniális muzsikus, Cziffra György zongorista életművéhez.

(Tamás Angéla)

Aki lemaradt a budatétényi programról, az itt megtekintheti:

Hommage à Cziffra from Papageno on Vimeo.