Ugrás a tartalomra

Helyi segítség az iparosoknak

2021. február 10. szerda
Jurás Lászlót, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület elnökét kérdeztük
Helyi segítség az iparosoknak

A koronavírus-járvány második, őszi hulláma még nehezebb helyzetbe hozta a kerületi vállalkozásokat, és ennek hatásaként az egyébként is kritikus körülmények között élő embereket. A tavasszal segítséget nyújtó cégek maguk is küszködnek, így kevesebb támogatás jut a rászorultaknak. Jurás Lászlót, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület elnökét arról kérdeztük, mivel foglalkozik a szervezetük, és kinek milyen segítséget tud nyújtani.

Helyi segítség az iparosoknak– Mit kell tudnunk az ipartestületről?

– Ez egy érdekvédő szervezet, de nálunk nincs kötelező ötezer forintos regisztrációs költség, mint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál (BKIK). Tagjaink önkéntes alapon, az éves tagdíj befizetése után léphetnek be hozzánk. A kerületben öt-hatezer bejegyzett vállalkozás van, az ipartestületnek pedig közel száz fizető tagja. Közösségünknek jogsegélyszolgálatot biztosítunk és a könyvelésben is tudunk segíteni, a járványmentes időszakban pedig szakmai előadásokat szervezünk, Saját irodánkban fogadjuk a kezdő vállalkozókat, akiknek, ha igénylik, vállalkozási formát ajánlunk, elmondjuk, milyen lépésekkel és hogyan indíthatják be vállalkozásukat.

– Milyen további előnyökkel jár, ha valaki a szervezet tagja?

– Úgy működünk, mint egy inkubátorház. Az információk és szolgáltatások mellett segítünk a kis- és középvállalatok helyi gazdaságba való beilleszkedésében is. Szorosan együttműködünk a BKIK helyi szervezetével és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ). A vállalkozóknak most az árbevétel-csökkenés megállítása mellett meg kell tartaniuk a munkaerőt, feladatuk, hogy biztosítsák dolgozóik számára az egészségügyi védekezés és a home office lehetőségét is. Ezek az árbevétel csökkenésén túl mind pluszterhet jelentenek számukra. Ebben próbálunk segíteni nekik. Az ipartestület székházában kapott helyet a VOSZ Széchenyi-kártya regisztrációs irodája. Ezt Nemes Anikó vezeti, aki egyben az ipartestület irodavezetője is. Így helyben, soron kívül tudunk hitelt közvetíteni a kerületi, illetve a kerület környéki vállalkozóknak. Május óta pályázat útján közel négyszázan jutottak kamatmentes, azaz nullaszázalékos kölcsönhöz, amely három-, de akár tízéves futamidőre is felvehető. Ezzel a vállalkozások át tudják vészelni ezt a nehéz időszakot, könnyebben meg tudják tartani munkavállalóikat.

– Milyen feladatokat látnak el ezeken kívül?

– A kerület lakosai kéréssel is és panasszal is fordulhatnak hozzánk. Szakembereket közvetítünk számukra, illetve ha gondjuk akad egy-egy iparossal, azt megpróbáljuk orvosolni.

– A szociális segítségnyújtásból is kiveszik a részüket?

– Az ipartestület székháza nagyon jó helyen van, és remek adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a különböző civil szervezetek megkeresésének eleget tegyünk. Udvarunkon eddig havi rendszerességgel osztott ruhaneműt a Social Point Alapítvány, tartós élelmiszert és meleg ételt a Budafoki Angyalok, ahogy most legutóbb, január 24-én is.

(Tamás Angéla)