Ugrás a tartalomra

Hárommilliárd forintból újult meg a Nagytétényi úti kollégium

2018. szeptember 26. szerda
Átadták az ELTE Nagytétényi úti kollégiumát, amely az esztétikai és kényelmet szolgáló fejlesztéseken túl energetikai, gépészeti és informatikai korszerűsítésen is átesett.
Hárommilliárd forintból újult meg a Nagytétényi úti kollégium

Az ELTE Nagytétényi úti kollégiuma 1978-ban épült, és eredetileg munkásszálló volt. A korábban négyszemélyes szobákat a mostani komplex rekonstrukció eredményeként háromszemélyessé, a 296 szobából hatvan darabot kétszemélyes szobává alakítottak. A beruházás részeként a folyosókról nyíló fürdőszobákat megszüntették, mára az épület összes szobája önálló fürdőszobával és WC-vel rendelkezik. A kollégisták sportolási lehetőségei szintén bővültek, szeptembertől új kültéri fitness park és sportpálya, valamint felújított tornaterem várja a sportolni vágyó hallgatókat.

A felújítás keretében kicserélték az épület nyílászáróit és utólagos hőszigetelés került az épületre. A gépészeti korszerűsítés hatására az épület energetikai besorolása GG-ről CC-re, azaz korszerűre változott. Az épület tetején 210 db napelemet helyeztek el az energiahatékonyság további javítása érdekében. A beruházás teljes bekerülési értéke hárommilliárd forint volt.

A szeptember 19-én tartott átadó ünnepségen részt vett Karsay Ferenc polgármester is, aki köszöntőjében elmondta, Budafok-Tétény rangként éli meg, hogy az ország egyik vezető egyeteme jelen van a kerületben. A kollégium képviselőihez szólva kiemelte, Budapest Bornegyede szeretettel várja a kollégistákat, akiknek figyelmükbe ajánlotta a kerületi boros és kulturális programokat is.

Az eseményen Dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora kiemelte, az ország egyik vezető egyetemeként nem csak a képzések színvonaláért, hanem az azt kiszolgáló infrastruktúráért is felelősek, aminek a kollégium is részét képezi. Hangsúlyozta, hogy a kollégiumnak kiemelt szerepe van a kapcsolatteremtésben is, ami különösen fontos azok számára, akik az otthonuktól távol tanulnak.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő gratulált a nagy összegű beruházáshoz, és felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen értékű kollégiumi beruházás nem sok történt az elmúlt 30 évben. Dr. Scheuer Gyula kancellár elmondta, jelenleg is több felújítás zajlik az ELTE épületeiben. A cél, hogy minden kollégiumot a Nagytétényi Úti Kollégium színvonalára hozzanak fel. A felújítások sorában a következő a Márton Áron Szakkollégium, amely közel 1000 — jórészt határon túli magyar — hallgató elhelyezését szolgálja.