Ugrás a tartalomra

Harminckét érem a tarsolyban

2016. május 03. kedd
Kőszegi Mira atléta, a Kempelen Farkas Gimnázium diákja Jó tanuló, jó sportoló díjat kapott
Harminckét érem a tarsolyban

A tizenhárom éves Kőszegi Mira fő számának a 300 méteres síkfutást tartja, mert abban érzi magát a legeredményesebbnek, de edzőjével, Bartha Attilával már a gátfutást is gyakorolják, hogy két év múlva négyszáz méteren abban a versenyszámban is rajthoz állhasson.

Az idén Jó tanuló, jó sportoló díjjal kitüntetett atléta a legnagyobb sportélményének a tavalyi dortmundi nemzetközi atlétikai tornát tartja, ahol 60 méteren, egyéniben aranyérmet szerzett, és csapatuk 4 x 100 méteren második helyen végzett.

 – Ez volt életem első nemzetközi, külföldi versenye. Nagyon meglepődtem, hogy első lettem. Nem gondoltam, hogy rövid távon – főleg úgy, hogy a törött kezem éppen gipszben volt – ilyen jól szerepelhetek – mesélte a síkfutó, aki 2015-ben vett részt újoncként először az országos bajnokságon, ahol 60 méteren második, fő versenyszámában, a 300 méteres síkfutásban pedig harmadik helyezett lett.
Mira, aki negyedik éve sportol a BMTE atlétika szakosztályában, elmondta: tanítás után mindennap a pályára siet, ahol az ott töltött két órában a bemelegítő körök, a gimnasztika, a futóiskola és a fokozók után kezdődik el az edzés, majd a futás technikájáról is beszélt. Megtudtuk, hogy neki harminc-negyven méter kell ahhoz, hogy begyorsuljon, a táv közepénél kevesebb erőt ad bele, hogy utána fokozatosan növelni tudja a tempót, az utolsó száz méteren pedig annyira belehúz, amennyire csak tud. Hozzátette: nem szereti a hosszabb távokat, a rövidebbeknél pedig úgy érzi, nem tud eléggé felgyorsulni, ezért tartja maga számára ideálisnak a háromszáz métert. 

A Kempelen Farkas Gimnázium 8.a osztályos tanulója a rengeteg edzés és a versenyeken összegyűjtött harminckét érem mellett a tanulást és a közösségi programokat tartja fontosnak. Lelkesen mesélt legutóbbi kirándulásukról, amelyen a német cserediákokkal járták be Budapestet. Elárulta, hogy kedvenc tantárgyai a matematika és a rajz, szeret olvasni. Felnőttkorában pedig mindenképpen olyan pályát szeretne választani, ahol emberekkel kell foglalkozni.

A jó tanuló, jó sportoló Mira nagyon szeret futni, de versenyzőként még nem gondolt az olimpiára. Egyelőre örül a sikereinek és jól érzi magát az iskolájában. (Tamás Angéla)