Ugrás a tartalomra

Halottak napi megemlékezés

2020. november 05. csütörtök
Mindenszentek napján az elhunyt szeretteinkre emlékeztünk
Halottak napi megemlékezés

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából sokan keresték fel szeretteik sírját. Mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-től ismét munkaszüneti nap.

November 1-je, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, amely eddig Magyarországon a katolikus hívek számára úgynevezett tanácsolt ünnep volt. 2000-től azonban ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé. Ez azt jelenti, hogy az egyház előírása szerint a híveknek kötelező részt venniük a szentmisén. A protestánsok ezen a napon az elhunytakról emlékeznek meg.

Az ezt követő Halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban az emberek gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére.

A keleti egyház már 380-ban megtartotta mindenszentek ünnepét, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki a római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel. Mindenszentek ünnepe alkalmából Karsay Ferenc polgármester is részt vett a halottak napi egyházi megemlékezésen az Angeli úti temetőben.

(VH)