Ugrás a tartalomra

Haller György képei Szatmárnémetiben

2018. május 31. csütörtök
Budatétény egykori lakosa, Haller György (1883-1934) festőművész képeiből nyílt kiállítás Szatmárnémetiben, a Megyei Történelmi Múzeumban.
Haller György képei Szatmárnémetiben

Május 18-án, a XVII. Szatmári Német Kulturális Napok keretében nyílt kiállítás a múzeum földszinti kiállítótermében. A tárlat egy komplex válogatásra adott lehetőséget, így közel 70 képet mutattak be Haller György alkotásaiból, köztük olyanokat is, amelyeket eddig még nem láthatott a nagyközönség. A megnyitón részt vettek a realista művész leszármazottai, akik örömüket fejezték ki, amért Haller György sokáig az ismeretlenségbe merült alkotásai közül egyre többet meg tudnak mutatni. A kiállítás kurátora Stefan Gnandt festőművész volt.  

A megnyitón Muhi Sándor képzőművész, művészettörténész, egyetemi tanár mondott szakmai méltatást. Haller György életútját felidézve elmondta, papi pályára szánta a családja, ám őt sokkal jobban érdekelte a képzőművészet, így rajztanárként szerzett diplomát. Muhi megemlítette, hogy Haller György első tárlata 2009-ben Budatétényben nyílt meg az önkormányzat segítségének köszönhetően. „Meggyőződésem, hogy ha Haller György kicsit tovább élhet, ott lett volna a magyar képzőművészet élvonalában.” – zárta a méltatást a művészettörténész.

Haller György képei Szatmárnémetiben

Haller György - Lágymányosi Öböl

Nyitókép: Haller György - Erdőszéle

Fotók: Koncz Klára

www.hallergyorgy.hu