Ugrás a tartalomra

Gyógyító finomságok boltja

2020. augusztus 31. hétfő
Az Év budafok-tétényi vállalkozója lett Csiszár Katalin
Gyógyító finomságok boltja

A Haggenmacher udvaron, a kapuval szemben rögtön feltűnik a néhány hete megnyílt Rózsavölgyi Csokoládézó, ahol nicaraguai, tanzániai, venezuelai, perui, Sao Tome-i, ecuadori, mexikói, illetve madagaszkári kakaóbabból készült csokicsodákat, kakaóbabos-csokoládés aromájú, indiai monsoon robusta kávét és különleges fagylaltokat kóstolhatunk halk jazzmuzsika mellett.

Gyógyító finomságok boltja

Csiszár Katalin és férje csaknem tizenöt éve a fővárosban, azon belül is több mint hét éve Budafokon készítik a polcokon sorakozó, egyedi csomagolású bonbonjaikat, a trüffeleket, drazsékat és a fűszerezett táblákat. A kézműves édességek a világ számtalan pontján, így többek között Kanada, Hollandia, Franciaország, Japán, Svájc és Belgium üzleteiben is fellelhetők, de aki Magyarországon keres igazi, hamisítatlan csokoládét, az csak néhány helyen tud ilyet vásárolni, Rózsavölgyi Csokoládét pedig nyolcnál is kevesebb boltban talál. Ezek egyike a Nagytétényi úton, a régi sörház épületében kialakított kis „csokigyár” új üzlete.

Az év budafok-tétényi vállalkozójával, a Rózsavölgyi Csokoládé Kft. ügyvezetőjével, Csiszár Katalinnal beszélgettünk.

– A járvány miatt elmaradt a Kerület napja, így önkormányzati kitüntetését csak szeptember elején veheti kézbe, de az elismerést már e nélkül is kiérdemelte. Mire gondolt, amikor megtudta, hogy önt választották az év vállalkozójának?

– Örültem, hogy észrevettek minket, mert úgy éreztem, hogy külföldön sokkal jobban ismernek bennünket, mint saját lakóhelyünkön, holott a nevünkben Rózsavölgy és Budafok neve is szerepel. Külföldön sokak számára mi vagyunk a „kiejthetetlen nevű csokoládékészítők”, de mivel van egy erős vizuális emblémánk, a névtől függetlenül könnyen felismerik a csokoládéinkat.

– Jó ötletnek tűnik kávézót nyitni egy „művészcentrumban”, de vajon máshonnan is idetalálnak majd?

– Nem vagyunk kétségbeesve. Szerintem ha valahol finom dolgokat lehet vásárolni és annak híre megy, oda előbb-utóbb szívesen betérnek az emberek.

– Miben különlegesek a Rózsavölgyi termékek?

– Sok mindenben. Például a több mint húsz különböző ültetvényről származó, eltérő fajta kakaóbabot mind kíméletesen dolgozzuk fel, hogy a csokoládéban felismerhetők legyenek a kakaóbabok eredeti és az erjesztés során kialakult aromái. A kávénk nyugat-indiai, monszunszelek által szárított, kíméletes pörkölésű robusta. Fagylaltjaink szicíliai típusúak, ezért is adunk például briósban is fagylaltot, ahogy ott eszik. A tölcsért pedig a csokoládéinkból préselt, saját kakaóvajunkkal készítjük. A csokoládéfagylaltunkhoz természetesen Rózsavölgyi csokoládét használunk, de ezt naponta váltogatjuk a nyolc ország huszonegy kakaóültetvényéről származó babokat felhasználva.

(Tamás Angéla)