Ugrás a tartalomra

Folytatódhatnak a kerületi útépítések

2019. június 20. csütörtök
További útépítések indulhatnak el a kerületben a Miniszterelnökség támogatásával, Budafok-Tétény önkormányzatának beruházásában
Folytatódhatnak a kerületi útépítések

Újabb útépítésekre nyújt be kérelmet az önkormányzat a Miniszterelnökséghez a képviselő-testület döntése értelmében. Az igényelt támogatás mértéke csaknem 600 millió forint, amihez közel 400 millió önrészt biztosít az önkormányzat. Ebből mintegy háromezer folyóméternyi utat tudnak leaszfaltozni a közeljövőben a már elkezdett és megpályázott útépítéseken felül. 

Folytatódhatnak a kerületi útépítésekA Miniszterelnökség a fővárosi kerületek belterületi szilárd burkolat nélküli útjainak leaszfaltozásához vissza nem térítendő költségvetési támogatást kíván nyújtani. Ez azokra az önkormányzatokra vonatkozik, amelyek a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában rendelkeznek kiviteli tervvel, és erre, illetve az útépítésre vonatkozó jogerős, illetve végleges hatósági engedéllyel a belterületen található, a helyi önkormányzat tulajdonában álló földút szilárd burkolattal történő ellátásához. Mindezek hiányában a hatósági engedély megszerzésére irányuló eljárás megindítását igazoló dokumentumra van szükség.

Budafok-Tétény képviselő-testülete úgy döntött, hogy a már megkezdett útépítéseken felül újabb utak megépítésének támogatására nyújt be kérelmet a Miniszterelnökséghez. Ezzel további 2928 folyóméter földutat láthatunk el szilárd burkolattal. Az igényelt támogatás mértéke 585 600 000 forint, amihez 398 608 500 forint önrészt biztosít a 2019. évi kerületi költségvetés. Mint arról beszámoltunk, már korábban olyan döntés született, hogy a Budapesti Útépítési Program első fázisában közel hat kilométernyi új út épül Budafok-Tétényben. Az egyes útszakaszok több ütemben készülnek el, ez év szeptember végéig mind a 39 út sorra kerül, így a kerületi belterületi földutak mintegy 40 százalékát szilárd burkolattal látják el a közeljövőben. Az önkormányzat képviselő-testülete májusban úgy döntött, hogy további nyolc szilárd burkolatú utca építéséhez kér támogatást. Ehhez az önkormányzat szintén biztosítja a szükséges önrészt is. A tervek szerint a program folytatódik, 4 év alatt fokozatosan szilárd útburkolatot kap valamennyi kerületi, belterületi földút. A beruházás kormányzati forrásból, az önkormányzat által biztosított jelentős önrésszel kiegészítve valósul meg. (VH)