Ugrás a tartalomra

Folyamatosan bővülhet Budafok-Tétény értéktára

2024. február 22. csütörtök
Hugonnai Vilma életműve is a helyi csodák listáján
Folyamatosan bővülhet Budafok-Tétény értéktára

Egy év telt el azóta, hogy megalakult a budafok-tétényi Értéktár Bizottság, melynek feladata, hogy a civil szervezetek, egyházak, iskolák és magánszemélyek által javasolt, kerületünkben található tárgyi, szellemi és környezeti értékeket megvizsgálja és eldöntse, felveszi-e az értéktárba vagy sem. Nemzeti értékeink összegyűjtése a ma élőknek és az utókor számára is fontos, ezért a felkutatásukat és megőrzésüket szolgáló értéktár-bizottságok tevékenységéhez a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény megteremtette a törvényi kereteket.

A nemzeti értékpiramis „csúcsa” a hungarikum, amelyek közül (89 tétel) a Törley pezsgő és a 100 Tagú Cigányzenekar köthető a kerületünkhöz.

Budafok-Tétény „kincseiről” a kerületi Értéktár Bizottság elnökét, Szabolcs Attilát kérdeztük. 

– Mi történt az elmúlt évben?

– 2023-ban ötször ült össze a bizottság, egy alkalommal rendkívüli ülést hívtam össze, mert olyan sok javaslat érkezett. A 48 határozatból talán hármat utasítottunk el, és néhányat átdolgozásra adtunk vissza, a többit felvettük a helyi értéktárba. Ezek több mint felét a nemzeti értéktárba is ajánlottuk, többek között az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma életművét is, amely akár hungarikumnak is elképzelhető.

– Milyen értékek nem kerültek még a bizottság látókörébe?

– Érdekes, hogy a nagytétényi kastélyt javasolták, de a kertjében álló szerelmes kentaur szobrot nem. A budatétényi Rózsakert benne van az értéktárban, de Márk Gergely életműve nincs. Még nem kaptunk javaslatot Klauzál Gábor szobrára, a Klauzál Ház udvarán álló ismeretlen lószoborra, a Memento Parkra, a budafoki pincékre, de a budafoki református és evangélikus templomokra sem.

– Mi a következő lépés?

– Legközelebb február 20-án ül össze a bizottság, akkor kilenc javaslatot tárgyalunk, köztük Nagytétény történelmi belvárosát is. A további javaslattételekhez segítséget nyújt a kerületi értéktárba eddig felvett „kincseink” listája, e-mail-címünk, az ajánláshoz szükséges nyomtatványok és az adatkezelési tájékoztató, amelyek a budafokteteny.hu/hir/budafok-tetenyi-ertektar--a-kerulet-kincseskamraja linken elérhetők el.

Tamás Angéla