Ugrás a tartalomra

Föld napja a Maci tagóvodában

2021. április 23. péntek
Így zajlott a Föld Napja a Maci tagóvodában, óvodai beszámoló.
Föld napja a Maci tagóvodában

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata.

1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen próbálnak meg – legalább a Föld napján, április 22-én – valamit tenni környezetünk érdekében. Ebben az évben az egész világot érintő koronavírus terjedése miatt talán még inkább, fokozott figyelem fordult a Földünkre, az emberekre, az egészségünkre.

Mit tehetünk mi az óvodában?

A Maci tagóvodában mi is arra törekszünk, hogy környezettudatos, környezetbarát életmódot folytató, a természet szépségeit felfedezni, a környezettel harmóniában élő gyermeket neveljünk. Változatos, élményekkel teli, többféle érzékszervre ható, közvetlen tapasztalati megismeréssel tettük színessé ezt a napot.

Minden csoportunkban az óvodapedagógusok és pedagógiai asszisztensek színesebbnél színesebb tevékenységeket kínáltak fel a gyerekek számára.

A Bagoly csoportban a gyerekek a témához kapcsolódó könyveket hoztak, amiből sok új ismeretet szereztek a Föld, mint bolygó, a naprendszer és környezetvédelem területén. Olyan rajzokat készítettek, amivel boldoggá, illetve szomorúvá tehetjük a Földet. Így született rajz a füstölgő gyárakról, szennyező autókról, csöpögő csapról, de a virágokat ültető kislányról és szemetet szedő gyerekekről is. Újságokból kivágott háztartási termékeken keresztül játékosan ismerkedtek, gyakorolták, hogy hova kell a műanyagot, a papírt és a háztartási szemetet dobni. A csoportban összegyűjtött papírszemetet közösen az óvodai szelektív kukához dobták. Készítettek Föld-védő fejpántot, amivel körbe járva az óvodát felfedezték annak szépségeit. Különböző talajtípusokkal ismerkedtek meg, és kísérletezés során ültettek borsót termőföldbe, homokba és murvás talajba, várva az eredményt, hogy melyikben lesz a legszebb a növény.

A Füles csoportban a szelektív szemétszedés fontosságát gyakorolták a gyerekek, melyhez felhasználták segédanyagként a Fővárosi Hulladékgyűjtő Vállalat ismerttető anyagát is.

A Méhecske csoportban a Földgömbbel ismerkedtek, pörgetése közben képzeletbeli utazáson vettek részt abba az országba ahová mutattak. Talajvizsgálatot végeztek talajmintákat gyűjtve üvegekben, földet festettek borotvahabbal és festékkel, újrahasznosított termékekből fejlesztő játékokat játszottak.

A Micimackó csoportban Tisztítsuk meg a Balatont! - elnevezésű kreatív tevékenységet végeztek. Volt szelektív hulladék horgászata: horgászos játék az óvoda udvarán lévő hajóból, saját készítésű horgászbottal.

A Nyuszi csoportban a növényekkel, azok fejlődésével kapcsolatos mondókával ismerkedtek meg a gyerekek több érzékszervre ható módon. A sorba rendezés módszerét alkalmazva válogatták ki a képeket, illesztették egymáshoz, illetve készítettek belőle egy közös képet. A fenntarthatóságot alapul véve, az óvodapedagógus által összeállított PPT-n megfigyelhették a gyerekek a globális kihívásokat, melyekre közösen próbáltak megoldásokat keresni.

A Zsebibaba csoportban csipesszel és pompommal földgömböt festettek. Kreatív módon gyakorolták a szemétszedést az udvaron. Képeket párosítottak a vidám és szomorú földhöz a környezettudatosság és a környezetvédelem szerint.

 

A Maci tagóvodában törekszünk arra, hogy játékosan tudatosítsuk a gyerekekben azokat az értékeket és a sok- sok szépséget, amit évezredek óta a természet ránk hagyott, és amit feladatunk megőrizni, védeni, ápolni.

Ültess fát!
Hogyha másért nem, lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
Gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot:
Messze érzed illatát,
Kis madárka száll reája:
Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát.

(Jókai Mór: Ültess fát!)


Föld napja a Maci tagóvodában