Ugrás a tartalomra

Fókuszban a rászorulók

2020. június 25. csütörtök
A járványügyi veszélyhelyzet a szociális szférát is fokozott igénybevételnek tette ki. Nem csak a veszélyeztetett korú idősekről, vagy a rászoruló családosokról kellett fokozottan gondoskodni, hanem a fedél nélkül élőkről.
Fókuszban a rászorulók

Az ellátórendszer eddigi tapasztalatairól és az esetleges következő járványos időszakra való felkészülésről a Városházán egyeztettek a kerületi szociális szféra képviselői, valamint az önkormányzat vezetése. Az eseményen Karsay Ferenc polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester köszönetét fejezte ki a helytállásért.

 „A szociális ágazat az egyik leginkább leterhelt, a frontvonalban nagy nyomás alatt, sok munka mellett a legtöbbet produkáló és kiválóan teljesítő ágazat a kerületben” – méltatta Karsay Ferenc polgármester a szociális szféra dolgozóit a június 22-én megtartott egyeztetésen, amelynek célja a veszélyhelyzet alatt megszerzett tapasztalatokkal való felkészülés egy esetleges következő veszélyhelyzeti ellátásra. A kerekasztal beszélgetésen részt vett Biró Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Rimaszombati úti intézményének vezetője, akik Budafok-Tétényben a hajléktalanok ellátására hivatottak, Kiss Andrea, a Szociális Szolgálat vezetője, Vesztergombi Klára, a kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője és dr. Patócs Andrea, a Humánszolgáltatási Iroda vezetője.

Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntőjében elmondta, a veszélyhelyzet sok tapasztalattal szolgált mind a kerületi hajléktalanellátás, mind pedig a szociális szféra más területein. Fontos, hogy ezeket megosszuk egymással, hiszen ez hozzájárul ahhoz is, hogy egy esetleges második hullámra is eredményesen készüljön fel a kerület.

Biró Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Rimaszombati úti intézményének vezetője elmondta, bár a hajléktalanok jelentős része rendelkezik olyan alapbetegséggel, amely miatt különösen veszélyeztetettek a koronavírus szempontjából, a szigorú szabályoknak köszönhetően nem ütötte fel a fejét tömeges megbetegedés az intézményben. Mivel a járványhelyzetben fokozottan veszélyeztetettek voltak az utcán élők, ezért kiemelt szerep jutott azoknak a szociális szakembereknek, akik a megfelelő eszközökkel és a szükséges információkkal látták el az utcán tartózkodókat, és fokozott odafigyeléssel gondoskodtak róluk. Beszámolt róla, a védekezés sikeréhez hozzájárult az is, hogy minden védőeszköz kellő számban az intézmény rendelkezésére állt. Azt is elmondta, hogy szervezetüknél jelenleg is folyik a veszélyhelyzetben szerzett tapasztalatok kiértékelése, így várhatóan a későbbiekben még bővebb információkkal tudják majd segíteni a közös stratégia kialakítását, egy esetleges jövőbeli járványhelyzeti ellátásra.

A Szociális Szolgálat vezetője, Kiss Andrea elmondta, a kerületi ellátás nyolcféle szolgáltatásából hetet teljesen megváltoztatott a veszélyhelyzet, de sikeresen szervezték át a munkaerőt, így el tudták látni feladataikat. Pozitívumként említette, hogy a megváltozott helyzet sok kapcsolatot szorosabbra fűzött, mind a kliensek, mind a munkatársak, mind pedig más intézmények, a kerületi üzletek között. Jó hírként jelentette be, hogy az intézmények ózongenerátoros fertőtlenítése után június 22-től — jónéhány elővigyázatossági rendelkezés betartásával — ismét várják a klienseket minden nappali ellátásban.

Vesztergombi Klára, a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ megbízott vezetője elmondta, örömmel látták, a kerületben nem volt tapasztalható, hogy a karantén ideje alatt felerősödtek volna a családi konfliktusok. Néhány családban — főleg az alacsonyabban iskolázottak körében — viszont akadályba ütközött a gyermekek otthoni tanulásának segítése, nekik örömmel segítenek a felzárkózásban. Beszámolt arról is, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt nagyon sok felajánlás érkezett hozzájuk, amiért köszönetét fejezte ki. Az élelmiszer adományokat, a veszélyhelyzet alatt pedig minden igénylőnek külön, külön házhoz tudták szállítani, így elkerülhetőek voltak a fölösleges találkozások, biztonságosan kaphatták meg a megszokott segítséget azok, akiknek erre szükségük volt.

A találkozó végén Szepesfalvy Anna alpolgármester minden résztvevőt biztosított az önkormányzat támogatásáról. A kerület vezetésének célja, hogy az ilyen jellegű rendszeres egyeztetéseken még szorosabbá tegye a kapcsolatot az önkormányzati intézményrendszer és a Budafok-Tétényben hajléktalanellátást végző Máltai Szeretetszolgálat között.

Fókuszban a rászorulók

Fotó: Horváth Tamás