Ugrás a tartalomra

Figyelő - Ingatlanpiaci körkép budafok-tétényi részvétellel - videóval frissítve!

2017. április 26. szerda
Aktuális trendek az ingatlanpiacon címmel tartottak konferenciát Budapesten, amelyen a „Polgármesterek kerekasztala” pódiumbeszélgetés egyik résztvevője Karsay Ferenc budafok-tétényi polgármester volt.
Figyelő - Ingatlanpiaci körkép budafok-tétényi részvétellel - videóval frissítve!

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot, ami magával hozta a hitelezés újraindulását, a megtakarítások növekedését, emellett fennmaradt az alacsony kamatok időszaka, ami hozzájárult ahhoz, hogy a megtakarítások új lehetőségeket keressenek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter március 30-án, csütörtökön, a Figyelő című hetilap Aktuális trendek a magyar ingatlanpiacon című konferenciáján.

Elhangzott, hogy közel 2,5-szeresére emelkedett tavaly az építési engedélyek száma, nagyot ugrott a lakáscélú hitelezés is. Varga Mihály szerint idén is tízezer felett várható az új építésű lakások száma. A bankadó csökkenése, a reálbérek növekedése, a kormányzati támogatások és az alacsony környezet is szerepet játszott a lakáspiaci fordulatban. A közeljövő kihívása a szakemberhiány és a kapacitások megléte – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

A fővárosi ingatlanfejlesztések szabályozási kereteiről dr. Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes tartott előadást. Ezt követte a „Polgármesterek kerekasztala”, melyen a városrész-fejlesztésekről, kerületi szabályozási elemekről kérdezte a városvezetőket a Figyelő munkatársa, Halaska Gábor. A beszélgetés résztvevői voltak: Kocsis Máté (VIII. ker.), Hoffmann Tamás (XI. ker.) és Karsay Ferenc (XXII. ker.).

„Budapest Bornegyede” nyitott minden tisztességes szándékkal érkező befektető irányában, az ingatlanpiaci terveket is a kerület turisztikai fejlesztési elképzeléseivel igyekszik összehangolni – mondta Karsay Ferenc. Budafok-Tétény polgármestere a többi között azt hangsúlyozta, kerületünkben a "mindenki fontos" elve érvénysül a gyakorlatban is. Az önkormányzat igyekszik a települést érintő fontosabb kérdésekben kikérni és figyelembe venni az érintettek, a lakosság és a különféle szakmai szervezetek véleményét a kerületet életét befolyásoló döntések meghozatala előtt. Ezt szolgálják a fontosabb helyi vállalkozásokkal kötött stratégiai partneri megállapodások is, a települési fejlesztési tervek alakításába őket is igyekszik bevonni a város vezetése. A lényeg a korrekt partneri viszony, az átláthatóság, a közösségi érdek előtérbe helyezése. Karsay Ferenc elmondta, az önkormányzat a kerületi idegenforgalmi fejlesztéseknek szeretne lendületet adni a Budapest Bornegyede projekt elindításával, amelyekhez jelentős, Budafok-Tétényt is érintő fővárosi fejlesztések is kapcsolódnak. Szólt a fővárosi Tér_Köz pályázaton támogatásra benyújtott legújabb kerületi fejlesztési tervekről is, amelyek döntő többsége sport- és rekreációs célokat szolgál majd.

A polgármester beszélt a Kárpát-medencei Borközpont létrehozásának tervéről is, amelyet a Törley egykori impozáns, komoly építészeti értékkel bíró anyagraktározási csarnokában, az „Oroszlános udvar” épületében hoznának létre. „Keresünk üzleti-befektetői partnereket, hogy az összes Kárpát-medencei borvidéket egy helyen, állandó tárlat formájában mutathassuk be az érdeklődőknek.” – mondta Budafok-Tétény polgármestere a Figyelő ingatlanpiaci konferenciáján.

A Promontor TV összeállítása: