Ugrás a tartalomra

Festmények a barlanglakásokról

2024. január 04. csütörtök
A Múlt tisztelete címmel nyílt különleges tárlat a Magdolna Udvarban
Festmények a barlanglakásokról

A Magdolna Udvar kamaratermében A múlt tisztelete címmel december 8-án megnyílt kiállítás a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör és a Helytörténeti Gyűjtemény összefogásával valósult meg, fővédnöke Karsay Ferenc polgármester. A megnyitón részt vett Németh Zotán alpolgármester is.

A kiállítás anyaga 2021-ben készült a nagytététnyi Szelmann Házban tartott nyári alkotótáborban. Az alkotók – Ács Vali, Bleicher László, Csurgóné Kökény Zsuzsanna, Eszesné Kósa Mária, György Éva, Habány Mihály, Halpert Mária, Heim Jánosné, Horváthné Pirnyák Rózsi, Jászka Ernő, Luksikné Skita Judit, Missura Éva, Neuberger István, Onestyákné Ágotai Mária, Potmákné Tarnallyay Andrea, Szekér Gizi, valamint Geiszler József, Pogány Gyula és Popelka Károly – munkái a kerület múltját meghatározó barlanglakásoknak és azok lakóinak állítanak emléket.

Az akkori alkotótábor szervezőjét, Schéffer Anna keramikus iparművészt tizenhét évvel ezelőtt hívták az 1975-ben megalakult baráti társaságba, hogy a kerámia szekció szakvezetője legyen. 2021-ben, amikor a barlanglakások kerültek a festmények és keramikusok alkotásainak középpontjába, művésztanártárs híján két héten át minden résztvevőnek, azaz a festőknek is ő segített az alkotás folyamatában.

– Nagyon izgalmas témát dolgoztunk fel, hiszen a művészet szemüvegén keresztül nézve egyediek a helyszínek, érdekesek a formák. Reményeink szerint a Magdolna Udvarban ezekkel az alkotásokkal egészülhet majd ki a helytörténeti kiállítás – mesélte akkor lapunknak az elkészült anyagról Schéffer Anna. Ez a vágy teljesült a mostani kiállítás alkalmával.

A bemutatott alkotásokhoz Garbóci László egy történeti összefoglaló ismertetésével csatlakozott. A helytörténész többek között beszélt a barlangokban kialakított lakásokról, a mesterségesen megépített, azaz sziklába vájt, föld alatti építményekről, a kéményhez kötött kecskékről és a barlanglakások felszámolására irányuló törekvésekről.
A 2024. február 10-ig látogatható kiállítás bezárása előtt két alkalommal is bővíthetjük ismereteinket, hiszen Garbóci László helytörténész január 18-án 10 órától bővebben beszél majd az érdeklődőknek a barlanglakásokról, február 9-én 17 órától pedig az alkotók és Gyönki Viktória muzeológus tart tárlatvezetést a finisszázs alkalmával.

Tamás Angéla