Ugrás a tartalomra

Feldíszítették a Mindenki Karácsonyfáját

2022. december 01. csütörtök
Ismét fenyőfa áll a Savoyai Jenő téren a Szent Lipót-templom előtt
Feldíszítették a Mindenki Karácsonyfáját

A hagyományainkhoz híven felállították és feldíszítették az egyik Mindenki Karácsonyfáját a Savoyai Jenő téren, a Szent Lipót-templom előtt. A díszítésen részt vett Karsay Ferenc polgármester is, aki a helyszínen elmondta: sok önkormányzatnál, ahogyan nálunk is, vita volt arról, hogy a jelenlegi energiaválság közepén szabad-e óriás karácsonyfát állítanunk a közterületeken, és legyen-e díszkivilágítás az utcákon advent, illetve az ünnep idején.

A főváros úgy döntött, hogy idén nem lesz általuk finanszírozott díszkivilágítás, a kerület mégis úgy határozott, nálunk lesznek ünnepi fények. Persze csak egy visszafogottabb, de mégis barátságos, családias, és az ünnepre méltóképpen emlékező, hagyományos díszítést választottak.

– Mindebben az motivált, hogy a nagymamám gyakran mesélte, 1945-ben a légópincében is tartottak karácsonyt, mert úgy érezték, hogy ez az ünnep ilyenkor, amikor a legnagyobbak a megpróbáltatások, különös aktualitást hordoz magában. Édesanyám pedig, aki akkor még gyermek volt, szintén emlékezett arra, hogy milyen jelentősége volt az imájuknak, amiben a mindennapi kenyerünkért, vagy egymásért, egymás életéért fohászkodtak a háború idején – idézte fel Karsay Ferenc. Megjegyezte, most is háború dúl a közvetlen szomszédságunkban, Ukrajnában, és hogy ha csak néhány embernek is, de ezek a fények a békét jelentik, hozzák el a lelkükben, vagy lesznek olyanok, akiknek a lelkét megérintik ezek a gondolatok és tesznek a békéért, akkor megérte ismét közösen fényt gyújtani karácsony idején. – Jó szívvel, szerényen, de emlékezzünk mindannyian a karácsonyra, Jézus születésére és szeressük egymást! – zárta szavait a polgármester, mielőtt jelképesen feltett egy díszt a Mindenki Karácsonyfájára, megköszönve azoknak a kollégáinak a segítségét, akik ezt lehetővé tették.

(VH)