Ugrás a tartalomra

Fanfárok és eskü Dom Pérignonra

2015. szeptember 16. szerda
Ünnepélyes keretek között avatták fel a kerületi bor- és pezsgőlovagrendek új tagjait
Fanfárok és eskü Dom Pérignonra

Fanfárok és dobpergés kísérte a 26. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon a lovagi próbatételeket a Törley Pezsgőpincészet „koncerttermében” a hagyományosan megrendezett avatóceremóniákon.

A Promontórium Borlovagrend nagytanácsa nevében Márkus Pál kancellár, Appel Péter alkancellár és Szűcs Zoltán pohárnok társaságában Garbóci László ceremóniamester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a két új felsővárosi, budafoki jelöltet, dr. Sárdy Diánát, a Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének docensét és Fonyódi Ferenc vegyészmérnök-közgazdászt.

Sárdy Diána a kancellár első kérdésére válaszolva elmondta, hogy bioborról csak akkor beszélhetünk, ha a bor ökológiai szőlőtermesztésből származó szőlőből, a Biokultúra Egyesület, illetve a biobor szabályai szerint készül, majd az ismertetést egy borbírálat követte. A közönség megelégedésére Fonyódi Ferencnek, akinek családja generációkon át szőlőtermeléssel és borkészítéssel foglalkozott – ahogy azt ő is teszi –, a fröccsfajtákat kellett bemutatnia. Miközben elkészített egy házmestert megemlítette, hogy ásványvízzel szerinte „gonoszság” fröccsöt készíteni.

A jelölteket a sikeres próbatételt követő eskü elmondása után a kancellár a borlovagrend tagjaivá avatta. A ceremónia végén Cserkúti Katalin és Tiszekker Katalin pincemesterek a lovagoknak átadták az oklevelet, az érmet és a zászlós bort.

Ezt követően a Chevaliers Törley Pezsgőrend nagymestere, Karkó János ütötte lovaggá jelöltjeiket. Quirin Károly ceremóniamester irányításával elsőként Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc mutatta be mesterségbeli tudását, majd a kerület rendőrkapitánya, dr. Bató András rendőr alezredes bizonyította alkalmasságát. Ezt követően Borsos Gergely, a Buddha Bár Hotel F&B igazgatója és Tóth Zoltán, a Kempinski Hotel F&B igazgatója vizsgáztak felkészültségükből.

A jelöltek a pezsgőkészítés utolsó műveletét, a degorzsálást végezték el, eltávolították a jégdugóba zárt seprőt, majd a háromféle nedűből ki is választották a „sajátjukat”.
A feladatok tökéletes végrehajtása után mind a négyen felesküdtek a pezsgőkészítés titkára rábukkanó szerzetesre, Dom Pérignonra, amelyet a diploma, a medál és díszpalack átvétele, valamint a lovaggá ütés követett. Az avatási ceremóniákat a Szt. Kristóf Régizene Együttes muzsikája zárta.
Idén Tátrai Tibort választották a Chevalier Törley hírnökévé. (T. A.)

(VH)


Fanfárok és eskü Dom Pérignonra