Ugrás a tartalomra

„Fákkal felelősen” a Maci tagóvodában

2020. november 11. szerda
A XXII. kerületi Egyesített Óvoda Maci tagóvodájában mindig is célként fogalmazódott meg a környezettel való együttélésre nevelés, mely magába foglalja a környezet tényleges védelmét, illetve a környezetkultúra közvetítésének átadását: egyfajta életmódot, gondolkodás - és viselkedésmódot, védelmet, fejlesztést, okos és mértéktartó felhasználást - ezeken keresztül a teljes személyiség fejlesztését.
„Fákkal felelősen” a Maci tagóvodában

Ezért is örültünk 2019 őszén a GreenDependent Intézet által meghirdetett „TreeDependent – Fákkal felelősen” programnak, melynek keretében óvodánk pályázatot nyújtott be őshonos magyar gyümölcsfák elnyerésére. Fontosnak tartjuk, hogy minél több természeti érték maradjon fent hazánkban, hogy mindenkiben tudatosítsuk a természeti értékek védelme saját jólétünk, testi és lelki egészségünk megőrzése szempontjából is kiemelkedőek.

Óvodánk udvarain eddig is több gyümölcsfa kapott már helyet, melyeket az óvoda kertészével, és a gyerekekkel közösen gondozunk, ápolunk, illetve melyekről a gyermekekkel közösen, örömmel szüreteljük a különböző gyümölcsöket. A pályázat lehetőséget ad a gyümölcsfáink számának bővítésére (almafa, körtefa, szilvafa, kajszibarack, naspolya, birsalma).

A pályázat feltétele volt, hogy vállaljuk a növények telepítését, gondozását.  Összesen kilenc fát igényeltünk, melyeket két udvarunk zöld területein szeretnénk majd felnevelni. A sikeres elbírálásról rövid időn belül értesítést kaptunk. Az ültetést 2020. tavaszára terveztük, azonban azt a COVID-19 járvány miatt sajnos el kellett halasztanunk. Idén ősszel újra felvettük a kapcsolatot a GreenDependent Intézettel, és az óvodánk kertészével közösen kiválasztottuk a fákat. November elején el is hozhattuk a facsemetéket, melyek ültetése a napokban megtörtént.

Valljuk, hogy a környezetvédelem, a környezettudatos nevelés értéket közvetít, informál és motivál, megtanítja a gyermekeket a környezettel való tudatos együttélésre, a környezetbarát életvitelre.

 

Kovács Róbert Jánosné

tagóvoda - vezető

„Fákkal felelősen” a Maci tagóvodában„Fákkal felelősen” a Maci tagóvodában