Ugrás a tartalomra

Fakarbantartást végeznek a Bartók Béla-lakótelepen

2020. június 03. szerda
A nagytétényi lakótelep egyik társasházából érkezett megkeresés, amelyben egyes fák visszavágását kérték. A helyszíni bejárás során minden fát megvizsgáltak a balesetveszély elkerülése érdekében.
Fakarbantartást végeznek a Bartók Béla-lakótelepen

Az önkormányzat Városfejlesztési és –üzemeltetési irodája folyamatos kapcsolatban van a kerületi társasházak képviselőivel, hogy gyorsan tudjanak reagálni az általuk észlelt, közterületeken jelentkező problémákra. Május 18-án egy Bartók Béla úti társasháztól érkezett bejelentés, amely alapján helyszíni bejárást tettek a lakótelepen, és megvizsgálták annak fáit a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében.

A vizsgálatok során megállapították, hogy több japánakác nektriás ágsorvadásban szenved, ami a fa állékonyságát veszélyezteti, azaz instabillá teheti azt. A bejárás során egy négyemeletes társasházzal megegyező magasságú, kiszáradt, ezért veszélyessé vált nyárfát is találtak. A személy- és vagyonbiztonság megóvása érdekében könnyítették a japánakácok lombkoronáját, valamint eltávolították a kiszáradt nyárfát.

Az önkormányzat munkatársai sajnos olyan akácfát is találtak, amelyet ismeretlenek korábban fúrógéppel károsítottak meg. Ennek következtében a gyökérnyak korhadásnak indult, megdőlt a parkoló és az út irányába, így veszélyessé vált a környezete számára, ezért a szakemberek a fa eltávolításáról voltak kénytelenek dönteni.

Az ápolási munkákat általában az őszi időszakban végzik el, ez alól azonban kivételt képeznek a sürgős beavatkozást igénylő esetek.

A lakótelep fáinak többsége eléri az 50 éves kort is, nagy részük ágsorvadásban szenved, ezért rendszeres megfigyelést igényelnek, amelyet lombos állapotban tudnak megfelelően megtenni a szakemberek. Mivel a tavaszi-nyári hónapok a madarak költési időszaka is, ezért különös tekintettel voltak rájuk a felmérés és a munkavégzés során, azonban nem találtak odúlakó, fészekrakó madarat. 

A karbantartási munkák célja, hogy segítsék a fák hosszútávú megtartását, valamint csökkentsék az esetleges balesetek kockázatát.