Ugrás a tartalomra

Eufória és Tükörország

2020. március 05. csütörtök
A Seybold–Garab Pincében láthatjuk a Vanmocsellót
Eufória és Tükörország

A két budafoki csellista, Vándor Béla és Mócsai Tamás 1999-ben alapította meg a Vanmocselló duót, amely azóta Orosz Márton dobossal kiegészülve trióvá alakult. Zenéjüket egyetlen stílushoz sem lehet besorolni, aminek nemcsak az az oka, hogy a két cselló és egy dob közös játéka nem szokványos, és az akusztikus hangszerek mellett elektronikus eszközöket is használnak, hanem mert dalaikat a loop technika és a különböző effektek segítségével, rétegenként építik fel. A kizárólag saját szerzeményeket játszó trió a könnyűzene dallam- és harmóniavilágát ötvözi a kortárs zene stílusjegyeivel, ahogy Vándor Béla fogalmaz, amit játszanak, az „zene a belső filmedre írva”.

A Budafoki Pincejárat vendégei a Seybold–Garab Pincében találkozhatnak a Vanmocselló trió különleges muzsikájával március 7-én.

– Gyönyörű, lézeres gravírozással díszített fadobozban lehet megvásárolni legutóbb megjelent CD-jüket. Mi az oka e különleges megjelenésnek?

– Tavaly ünnepeltük a Vanmocselló duó fennállásának huszadik évfordulóját, és 2019 decemberében bemutattuk legújabb lemezünket az Opus Jazz Clubban egy nagykoncerten. A kettős ünnep alkalmából a zenekar meglepte magát és közönségét egy gyönyörű, egyedi, fadobozos pendrive-val, amelyre eddigi összes lemezünket feltöltöttük, többek között a legfrissebb, BENT című albumunkat is. Sok barátunknak köszönhetjük, hogy ilyen formában megjelenhettünk.

– Mit tudhatunk az új CD zenei anyagáról?

– Egyrészt azokat a dalokat vettük fel, amelyekről még nem készült felvétel, bár már régebb óta játsszuk, így például a Toronyásót és a Latint, másrészt a legfrissebb szerzeményeinket, mint az Eufória, a Hat 6 és a Tükörország. A csellókon loop eszközökkel és effektpedálokkal játszunk, amelyeket én manuálisan kezelek, Tomi pedig a számítógépes verziót használja.

– A zenélés mellett mindhárman dolgoznak. Jut idő a fellépésekre?

– Nehéz összeegyeztetnünk a koncerteket a munkával, de örömmel veszünk minden meghívást. Jó érzés, hogy egyre többen érdeklődnek irántunk, március 25-én például a Gólya presszóban lépünk fel este nyolc órakor, és külön boldogság, hogy a borfesztivál után már harmadszor zenélhetünk Budafokon a Pincejárat vendégeinek.

(Tamás Angéla)