Ugrás a tartalomra

Eszköztámogatás, fertőtlenítés, tesztelés – a koronavírus-járvány idején is segíti az önkormányzat a háziorvosokat

2020. november 23. hétfő
A koronavírus-járvány valamennyiünket, a családokat, a cégeket, a vállalkozásokat próbára tette az elmúlt időszakban. Sajnos vannak olyan vállalkozások, amelyek a járvány hatására ellehetetlenülnek, de vannak olyanok is, amelyek forgalma megnő, tevékenységük megbecsülése is jelentősen javul ezekben a hónapokban. Ilyen vállalkozások például a háziorvosok magánpraxisai, amelyek ebben a vészterhes időszakban is helytállnak és az ott dolgozó orvosok és segítőik áldozatos munkát végeznek.
Eszköztámogatás, fertőtlenítés, tesztelés – a koronavírus-járvány idején is segíti az önkormányzat a háziorvosokat

Mindezekre való tekintettel Budafok-Tétény önkormányzata erejéhez és lehetőségeihez mérten minden segítséget megad a háziorvosoknak, hogy ezzel segítse közösségünkért végzett munkájukat.

Ahogy arról a járvány első hulláma alatt is beszámoltunk, az önkormányzat többször támogatta a kerületi háziorvosokat, gyermekorvosokat és fogorvosokat is, kéz-és felület-fertőtlenítőszereket, egyéb védőfelszereléseket biztosítva számukra. Ez akkor azért volt kiemelt jelentőségű, mert hiába állt rendelkezésükre az állam által biztosított működési támogatás, az ún. „praxispénz”, átmenetileg hiány mutatkozott a fertőtlenítőszerek, védőeszközök piacán. Ennek áthidalásában segített önkormányzatunk. Többek között valamennyi praxisba professzionális, katonai szűrőbetétes Gamma védőálarcot juttatott el az ott dolgozó egészségügyi alkalmazottaknak, orvosoknak.  A főváros beszerzéséből vásárolható FFP2 maszkok áfá-ját is önkormányzatunk fizette, hogy ezzel is csökkentsük az orvosok kiadásait. Ezen felül pedig fertőtlenítőszereket, gumikesztyűket is beszereztünk a rendelők számára.


Mivel a sebészmaszkok egyszer használatosak, így azok pótlását kormányzati forrásból a kormányhivatal is többször segítette, ingyenes maszkok biztosításával.
A Káldor Adolf Szakrendelőben található gyermek háziorvosi rendelő és a BENU gyógyszertár feletti háziorvosi rendelők 21. századi elvárásoknak megfelelő körülményeket biztosítanak mind az ott dolgozó háziorvosoknak, mind pedig a pácienseknek. Legutóbb az önkormányzat 1,1 millió forintos támogatásának köszönhetően a várakozási idő csökkentése és a zsúfoltság elkerülése érdekében egy korszerű beteghívó és előjegyző rendszert is telepítettünk a háziorvosok magánrendelését segítendő.


Májusban az önkormányzat négy darab ózongenerátoros fertőtlenítőgépet vásárolt a koronavírus elleni védekezésre, hogy a kerületi intézmények fertőtlenítését is biztosíthassa. Céljuk elsősorban saját intézményeik, elsősorban az egészségügyi és szociális intézmények, óvodák kiszolgálása. Elsőként a Klauzál Házban, a BENU gyógyszertár feletti háziorvosi rendelőben és a Káldor Adolf Szakrendelőben történt fertőtlenítés, majd folyamatosan az óvodák, bölcsődék, szociális intézmények is sorra kerültek. Természetesen a gépek azóta is üzemben vannak, így valamennyi kerületi orvosi rendelő, egészségügyi intézmény vírusmentes és biztonságos.

Karsay Ferenc polgármester a múlt heti tájékoztatójában arról is beszámolt, hogy megkezdődött az intézményi dolgozók, így az egészségügyi dolgozók rendszeres tesztelése is.


Bízunk benne, hogy közös erővel, egymást segítve hamarosan magunk mögött tudhatjuk a vírust, az oltóanyag megérkezésével visszarendeződhet mindannyiunk élete a megszokott kerékvágásba.