Ugrás a tartalomra

Esős Szent Mihály-napi vásár

2015. október 09. péntek
Harminc különféle népi játékot ismerhettek meg a gyerekek a Herman Ottó Általános Iskolában
Esős Szent Mihály-napi vásár

A Herman Ottó Általános Iskolában minden évben fergeteges vásári hangulat van szeptember 25-én. Idén csendes volt az iskola udvara ezen a napon, mert a rendezvényt az eső miatt az intézmény épületében tartották meg.

A 14. alkalommal megrendezett Szent Mihály-napi vásár történetében másodszor fordult elő, hogy a szakadó eső miatt az iskola épületében kellett a vásári forgatagot berendeznie a gyerekeknek. Takács Éva, az iskola igazgatója megnyitóbeszédében ezen időszak népi hagyományait ismertette.

-– Aki Szent Mihály-nap után szalmakalapban jár, attól nem kérnek tanácsot, vagyis aki úgy dönt, hogy úgy öltözködik, ahogyan nyáron szokott, az nem lehet valami okos ember – fejtette ki az igazgató. Ezt követően a kisbíró kidobolta a vásár programját, és kezdetét vette a forgatag. Az iskola összes termében hermanos diákok kínálták a saját maguk által készített tárgyakat. Rendkívül közkedveltek voltak az ékszerek és a játékok.

Németh Zoltán alpolgármester is vásárolt az árusoktól. – Nagy szerepe van ennek a vásárnak a kerületben a hagyományok továbbvitelében. Fontos, hogy már a legkisebbek is értsék és ismerjék a magyar népi szokásokat – összegezte a rendezvény értékeit az alpolgármester. Az önkormányzat kétszázezer forinttal támogatta a Szent Mihály-napi vásárt. A rendezvényen a gyerekek két újdonsággal is találkozhattak. Egyik a kosaras körhinta volta, a másik pedig az íjászat. A Fatekergő Mesetanya harminc különféle középkori népi játékot hozott a vásárra. A gyerekek ajándékokat kaptak a játék végén, ha kiállták a próbákat. A földszinti terem egyikében kézműves-foglalkozáson vehettek részt a diákok, itt kőfestés, bőrtartó ragasztása és csuhébaba készítése zajlott. A nap folyamán fellépett a Nádasdy Művészeti Iskola néptánccsoportja, a Ládafia Bábszínház a Cirkusz című előadással, és még gólyalábasok is érkeztek, igaz, az épületben nem tudták megmutatni, milyen ügyesen egyensúlyoznak falábakon. Az eső ellenére a Szent Mihály-napi vásáron mindenki nagyon jól érezte magát, és a gyerekek is eladták a portékáikat. (V. D.)

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/10/12/szent-mihaly-napi-vasar-a-herman-iskolaban/