Ugrás a tartalomra

Erzsébet- és Katalin-bál Tétényben

2015. december 15. kedd
A Nagytétényi Polgári Kör rendezvényén adományokat gyűjtöttek az iparos zászlóra
Erzsébet- és Katalin-bál Tétényben

Huszonkettedik alkalommal rendezte meg a Nagytétényi Polgári Kör az Erzsébet- és Katalin-bált a Szelmann-házban. A rendezvényen gyűjtés indult a közel százéves Nagytétényi Iparos Zászló megmentéséért. A bál alatt százezer forint gyűlt erre össze. Az 1926-ban felavatott zászló tartórúdján olvasható apró, sárgaréz bilétákon azoknak az iparosoknak a neve szerepel, akik annak idején adakoztak a lobogó elkészítéséhez. Tizenöt éve tartja a Nagytétényi Polgári Kör egy vitrinben elzárva a lobogót, hogy ne romoljon az állapota. Ez az ereklye a háború után Niklász Bélának, a kör első elnökének padlásán vészelte át a viszontagságos évtizedeket. A Nagytétényi Polgári Kör az 1909-ben megalakult Iparos Kör jogutódjának tekinti magát, és szívügyének tartja a zászló megmentését.

Lászlóné Varga Éva ezért a bálon részt vevő iparosokat arra kérte, hogy ha tudnak, segítsenek. Pataki Anikó textilrestaurátor-művész már korábban készített egy tervet arról, hogy milyen munkafolyamatok szükségesek a zászló eredeti állapotának helyreállításához. A restaurálás ez alapján csaknem fél évet venne igénybe. Az idei Erzsébet- és Katalin-bálon 170 bálozó vett részt. Este tíz órakor minden Erzsébet és Katalin nevű vendéget egy-egy szál rózsával köszöntöttek az urak.

A bálon Karsay Ferenc polgármester és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is részt vett. A jó hangulatról a Lecsó zenekar gondoskodott. (V. D.)