Ugrás a tartalomra

Emléktábla az '56-os nagytétényi meghurcoltak, mártírok emlékére

2017. május 02. kedd
Április 28-án avatták a Nagytétényi Polgári Kör által a Szelmann Ház falán állíttatott táblát, mely az 1956-os forradalom és szabadságharc kerületi mártírjainak állít emléket.
Emléktábla az '56-os nagytétényi meghurcoltak, mártírok emlékére

Az avatásra összegyűlt vendégeket Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntette. Az emléktábla leleplezésénél Landi János '56-os elítélt, Dindi István helytörténész és Kludák Erzsébet, a Nagytétényi Helytörténeti Kör vezetője vett részt. Az ünnepi beszédet Dindi István helytörténész mondta, aki „Az 1956-os forradalom és szabadságharc nagytétényi eseményei, a megtorlások helyi áldozatai” című kiadvány szerzőjeként szólt a 60 évvel ezelőtt történtekről. A táblaavatáson résztvevőknek dedikálta is kötetét a helytörténész. A kiadvány a 2018-ban megjelenő „Nagytétény az 1950. évi városegyesítés után” című könyv egyik fejezete, mely a Nagytétényi Polgári Körnek köszönhetően jelenik meg. A táblaavatón beszédet mondott Égi Pál az 56-os Szövetség Országos elnöke, mely utána Kazai Károllyal, a szövetség kerületi szervezetének vezetőjével együtt kitüntetést adott át Landi Jánosnak - az 1956-os forradalom 60. évfordulójának emlékérmét, egy kitűzőt és egy emléklapot. A műsort Péter Árpád, a XXII. kerületi POFOSZ elnöke által elmondott vers, valamint a Baross iskola tanárának, Juhász Lajosnak gitárjátéka színesítette.

Ezt követően többen is elhelyezték az emlékezés koszorúit és fejet hajtottak az emléktábla előtt, köztük Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, Németh Zoltán alpolgármester, Bogó Ágnes, a Civil Konzultációs Tanács elnöke, valamint Vizi Sándor, a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének elnöke is. Ezt követően az esemény házigazdája, Lászlóné Varga Éva hívta szeretettel a résztvevőket a Télikert Galériában tartott állófogadásra.

A Promontor TV összeállítása: