Ugrás a tartalomra

Emlékezés Bencsik Samura

2019. október 22. kedd
A budafok-tétényi Monostori Péternek is köszönhető a fiatalon elhunyt rockzenész emléktáblája
Emlékezés Bencsik Samura

A fiatalon elhunyt gitáros, Bencsik Sándor (Samu) otthonánál tartottak megemlékezést a Lecke utcában szeptember 25-én. Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény és Molnár László, Újbuda alpolgármestere is megkoszorúzta az emléktáblát.

A Beatrice, a Gesarol, a P. Mobil és a Pandora’s Box egykori gitárosa, Bencsik Sándor 1987. szeptember 23-án hunyt el egy ausztriai menekülttáborban. Újbuda önkormányzata és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága – a budafok-tétényi Monostori Péter, a TTT Archívum kurátora kezdeményezésére – 2017-ben helyezte el régi lakóházának falára azt az emléktáblát, amelyet azóta minden évben megkoszorúznak a zenésztársak, a családtagok, barátok, Bencsik Samu rajongói. Az emléktáblát kerületünk nevében Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény alpolgármestere is megkoszorúzta.

– Bencsik Sándor sorsa arra figyelmeztet minket, hogy minden korban figyelnünk kell a tehetséges emberekre, és törődnünk kell velük – fogalmazott beszédében Molnár László. – Nem tudni, mi lett volna Bencsik karrierjével, ha egy tehetségeket támogató korban, közegben kamatoztathatta volna tudását. Egy önkormányzatnak is felelőssége, hogy segítse a tehetségeket előre jutni, támogassa őket karrierjük beteljesülésében – tette hozzá az alpolgármester. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszédében azt emelte ki, hogy nagyon sok tehetséget nyomott el a Kádár-rendszer, de ezzel számos bátor művész szembeszegült, így lehetett akkoriban is színes kulturális élet Magyarországon. Ezt követően Szabó István „Putyur”, a P-Box dobosa elevenített fel néhány emléket, majd Hörcher László festőművész mesélte el, miként festett Bencsik Sándornak egy egész alakos képet Jimi Hendrixről. A TTT Nemzeti Beat-, Pop- és Rockarchívum kuratóriuma által szervezett megemlékezés végén a Gál Gábor Bt. Barta Tamás Emlékzenekar idézett fel néhány P. Mobil-számot Bencsik Sándor szerzeményei közül.

(Újbuda.hu – VH)