Ugrás a tartalomra

Emlékezés a néhai borászokra

2020. november 16. hétfő
Elhunyt borásztársaikra emlékeztek a Promontorium Borlovagrend tagjai
Emlékezés a néhai borászokra

A mindenszentek ünnepéhez és a Halottak napjához közeledve emlékeztek meg elhunyt borásztársaikról a Promontorium Borlovagrend tagjai a Tóth József utca közelében lévő, Kossuth Lajos és Mária Terézia utcákat összekötő kis téren. A megemlékezők gondolataikban felidézve a nagy múltú szakembereket és borrendi tagokat, mécseseket gyújtottak és venyigéből font koszorút helyeztek el a borlopót kezében tartó borász szobránál. A Gazdag László alapította borrend Sárkány Péter nemzetközi okleveles borbíráló ötletét valósította meg, amikor első alkalommal, de hagyományteremtő céllal Janzer Frigyes kerületi művész alkotásánál tartott közös megemlékezést, amelyen Ambrus Károly játszott tárogatón.

Az ünnepségen Szűcs Zoltán elnök-nagymester köszöntötte a jelenlévőket, köztük Karsay Ferenc polgármestert is, aki megköszönte a Promontorium Borlovagrendnek a kerület érdekében kifejtett tevékenységét, hagyományteremtő szándékát.

A Magyar Bor Akadémia elnöke, Zilai Zoltán is a hagyomány és a közösség jelentőségét hangsúlyozta beszédében. Kiemelte, hogy Budafok, amely 1987 óta viseli az OIV által adományozott „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet, büszke lehet a borászok nagy családjára, a hagyományok ápolására és a 129 éves borászati iskola értékátadó munkájára.
Sárkány Péter érdeklődésünkre elmondta, hogy 1974-ben, az Állami Pincegazdaság fennállásának 25. évfordulóján avatták fel a szobrot, amely a Soós István borászati iskolában folyó képzést is jelképezi, hiszen minden borásznak tudnia kell használni a lopót, amellyel a hordóból mintát vesz, hogy megvizsgálja a bor tisztaságát és színét.

A borbíró szerint a későbbiekben jó lenne a szobrot megtisztíttatni, megvilágítani és köré pergolás szőlőültetvényt telepíteni, de személy szerint neki a szobor mellé egy egyszerű barrique-hordó is hiányzik a komplett látványhoz.

A szőlő ültetése azonban egyelőre még várat magára, hiszen az önkormányzat 2014-ben 8 millió forintból rendezte és parkosította a területet, és a tervezett körforgalom helye sem ismert még.

(T. A.)

Emlékezés a néhai borászokra