Ugrás a tartalomra

Első kézből

2016. március 20. vasárnap
Az önkormányzat Szociális Szolgálatának dolgozói tavasztól is ott segítenek, ahol tudnak
Első kézből

Vége a legnehezebb téli időszaknak, de a tavasz közeledtével nem csak a természet kap erőre, a Szociális Szolgálat dolgozói is új lendülettel szervezik a rászorultak életét.

– Nem gondoltuk, hogy a Városházi Híradóban megjelent felhívásunkra ilyen sokan jelentkeznek önkéntes segítségnyújtásra, így hirtelen nem is tudtuk mindenki felajánlását elfogadni, mert tartalmas munkát szeretnénk számukra biztosítani. A februárban jelentkezők közül kilencen segítenek az idős-, illetve fogyatékosklubokban, valamint az Első Kézből Mozgalomnál – tájékoztatta lapunkat Szilágyiné Szalay Szilvia, a Szociális Szolgálat intézményvezető-helyettese.

A Szociális Szolgálat munkatársainak nagy könnyebbséget jelent, ha az önkéntesek társasjátékoznak, felolvasnak, kézimunkáznak vagy beszélgetnek a klub tagjaival, részt vesznek az étkeztetésben, vásárlásban és kísérőként a kirándulásokon, valamint a szabadtéri programokon. A március 11-re meghirdetett nyilvános adományosztáson is számítanak a munkájukra, igaz, a ruhaadományok gyűjtése még szervezés alatt áll, ugyanis az a holland házaspár, akinek a kerületben élő rászorultak az elmúlt években a jó minőségű használt ruhákat és háztartási eszközöket köszönhették, idén betegség miatt nem tudja ideszállítani adományait.

Az Első Kézből Mozgalom önkéntes tagjai kapcsolattartóként is működnek a Szociális Szolgálat és a lakosság között, mert egyrészt általuk is informálódhatnak az emberek, miben számíthatnak támogatásra, másrészt krízishelyzetek megelőzésében vagy elhárításában is segítséget kaphatnak tőlük – tudtuk meg az intézményvezető-helyettestől, aki hozzátette, hogy a náluk közösségi szolgálatot teljesítő diákoktól pedig elsősorban a kertrendezésben, locsolásban és fűnyírásban való részvételt várják.

A Szociális Szolgálat tavaszi programjai között szerepel március 15. megünneplése a Levendula Idősek klubjában, ahol a generációk közötti kapcsolattartás jegyében az óvodások adnak műsort, és tojásfestéssel, díszkészítéssel, valamint a népszokások felelevenítésével már a húsvétra is készülődnek. (Tamás Angéla)