Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a 45. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál - Videóval frissítve!

2019. május 14. kedd
Május 9-én kiállításmegnyitóval, Dohnányi-koncerttel és exkluzív filmvetítéssel vette kezdetét a tizennyolc napon át tartó rendezvénysorozat, amely több mint 30 programmal várja vendégeit.
Elkezdődött a 45. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál - Videóval frissítve!

45+15=60 – ezzel a címmel nyílt kiállítás a Klauzál Házban május 9-én, amely egyben az idei Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál nyitóeseménye is volt. A rendezvényen Gazdik István, a művelődési központ vezetője köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, a titokzatos számok a 45. alkalommal megrendezett fesztiválra, valamint az idén tizenötéves fennállását ünneplő Klauzál Házra utalnak. A jubileumok alkalmából Garbóci László helytörténész idézte vissza, hogyan lett az 1974-ben Tétény-Promontor Kulturális Napok néven indult eseményből mára egy heteken át tartó, nívós kulturális fesztivál, s hogyan vált a Klauzál Ház meghatározóvá mind a szakma, mind pedig a lakosság körében. A kiállításmegnyitó St. Martin előadásával folytatódott, aki nem csak a legkiválóbb zenéket hozta magával, hanem személyes történeteket is megosztott a közönséggel, akik ezután megtekinthették az elmúlt 45 év történetét felidéző kiállítást: a fesztivál és a művelődési központ eddigi műsorfüzeteit, fotókat, plakátokat. 

A Budafoki Dohnányi Zenekar színpadra lépése előtt Karsay Ferenc polgármester méltatta a fesztivál szervezőit, aki elmondta, mára Budafok-Tétény éves körforgásához hozzátartozik, hogy az első tavaszi napsugarak, és az utolsó kinyíló tulipánok után a Tavaszi Fesztivál rendezvényei is megérkeznek. A 45. évébe lépett fesztiválról szólva kiemelte, a legnagyobb, országos rendezvények közt is tisztesnek számít ez a kor, amire minden budafok-tétényi büszke lehet.

A program a Budafoki Dohnányi Zenekar műsorával folytatódott: az este első részében Beethoven V. szimfóniája hangzott fel, a szünet után pedig a Sólyom András által rendezett ÉletÖrömZene című szimfonikus dokumentumfilm rövidített verzióját tekinthette meg a közönség a premier előtt. A film a Dohnányi Zenekar életét mutatja be a 25 évvel ezelőtti kezdetektől napjainkig, és közelebb hozza a nézőkhöz a Liszt Ferenc-díjas karmester, a zenekar ügyvezető igazgatója, Hollerung Gábor életét és látásmódját is.

A 45. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál részletes programja elérhető a https://www.klauzalhaz.hu/ oldalon.

Fotó: Czimbal István