Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a 29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

2018. szeptember 01. szombat
Színpompás felvonulással indult az idei fesztivál szeptember 1-jén a Főváros Bornegyedében, Budafokon. A Savoyai Jenő téren dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes nyitotta meg a rendezvényt, amely után kihirdették a borverseny eredményét is.
Elkezdődött a 29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

A fesztivál előestéjén idén is a művészeteké volt a főszerep: a Lics Pincében Torma Katalin és Forster Jakab, a Magdolna Borklubban pedig az Artér művészeinek Rajzás című kiállítása nyílt meg, amelyek a hétvége folyamán is várják az érdeklődőket. A rendezvény nulladik napjának kiemelt programja ez alkalommal is a Budafoki Dohnányi Zenekar ünnepi koncertje volt, amely nagy sikerrel alapozta meg a hétvége hangulatát. A Klauzál Házban tartott koncert előtt Hollerung Gábor, a zenekar ügyvezetője, zeneigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Karsay Ferenc mondott ünnepi beszédet.

Szombaton ünnepi felvonulással kezdődött a rendezvény, amelyet a Budafoki Fúvósegylet, a Nádasdy iskola néptánccsoportja, valamint a Szupernovák Mazsorett csoportja vezetett fel. A felvonulás kiemelt szereplői a borlovagrendek voltak, akik az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is érkeztek, hogy közösen ünnepeljenek a Főváros Bornegyedében. A harangok megszólalása után Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük a testvérvárosok, Barót, Mezőkaszony és Várna delegációit. Dr. Szeneczey Balázs ünnepi beszédében Budafok-Tétény borászati múltját méltatta, és a bornegyed örökségeinek ápolására hívta fel a figyelmet. 

Az eseményen Földesi Gyula, a Soós István Borászati Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója kihirdette az idei borverseny eredményét: 

Budafok város vörös bora 2018

Lics Pincészet - Pákozdi Cabernet Sauvignon 2016

Budafok város fehér bora 2018

Soós István Borászati Szakközépiskola - Olaszrizling

Budafok város pezsgője 2018

Törley Pezsgőpincészet – Hungaria Pinot Blanc Brut Jubileum Edition

A szőlőkoszorút, s ezzel együtt az idei szőlőtermést a kerületi történelmi egyházak vezetői áldották meg.

A megnyitó után sor került a TÉR_Köz pályázat segítségével megújuló Szent István mesetér ünnepélyes átadására, ahol Karsay Ferenc polgármester megköszönte a főváros támogatását, majd dr. Szeneczey Balázs köszöntő szavai után közösen vágták át az átadást jelentő nemzeti színű szalagot. 

A 29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál négy nagyszínpadon, ötven fellépővel, hangulatos Művész utcával és gyerekprogramokkal várja a nyárbúcsúztatókat. A fesztivál részletes programja a www.budafokiborfesztival.huoldalon érhető el.