Ugrás a tartalomra

Elhunyt Lövei László

2021. március 30. kedd
Életmentő volt – de az ő életét nem lehetett megmenteni
Elhunyt  Lövei László

Március 12-én tragikus körülmények között elhunyt Lövei László 34 éves kosárlabda-játékvezető. A fiatal sportember halálát a koronavírus okozta. Lövei László volt az, aki szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt hatalmas lélekjelenléttel megmentette a budafoki kosárcsapat egyik játékosának életét. A sors szörnyű fintora, hogy az ő életét nem lehetett megmenteni.

Elhunyt  Lövei LászlóArra a hátborzongató 2017. március 10-i esetre sokan emlékeznek Budafokon.

A Promontor utcai Fonyódi Antal Sportcsarnokban játszott Budafok–Göd NB II-es mérkőzés második negyedének első percében a hazaiak játékosa, Vajda Péter (a Törökországban légióskodó volt válogatott pécsi kosárlabdázó, Vajda Anna öccse) felugrott egy lepattanóért, aztán összeesett, és nem állt fel, nem volt pulzusa, nem vert a szíve.
A nézők beszaladtak a pályára, majd azonnal mentőt hívtak. Mindenki sokkhatás alatt állt, szerencsére a találkozó egyik játékvezetője hatalmas lelkierőről tett tanúbizonyságot. Lövei Laci volt az.

„Volt már hasonlóban részem, tudtam, mit kell tennem, mert vízi mentős végzettségem van – mondta akkor a Nemzeti Sportnak Lövei László. – Természetesen én is megdöbbentem, de muszáj volt felülemelkednem rajta. Szívmasszázst alkalmaztam, aztán szűk negyedóra után kiértek a mentők. Ők harminc-negyven percen keresztül élesztették újra Pétert, utána kórházba szállították.”

Vajda Péter életben maradt, többé-kevésbé felépült, de a hosszas oxigénhiányos állapot nem múlt el hatás nélkül. Az akkor történtekre nem is emlékszik, de legalább életben maradt...

Négy év telt el azóta. Csaknem napra pontosan négy év. Közben Lövei Laci a hírek szerint ősszel tüdőembólián esett át, majd nemrégiben pozitív koronavírustesztet produkált, de látszólag különösebb utóhatások nélkül vészelte át a fertőzést, amikor ment az újabb, immár negatívnak remélt tesztre. Kiszállt az autójából, összeesett, és meghalt.

Lövei László 1986. november 17-én Miskolcon látta meg a napvilágot. Tanulmányait Egerben, majd Nyíregyházán végezte, egy féléves finnországi erasmusos kitérővel. Egyetemi oklevelét angol és testnevelés szakos tanárként szerezte. 2003-ban indult kosárlabda-játékvezetői karrierje, amikor sikeres vizsgát tett. A keleti régióban vezetett több száz meccse után 2012-ben Budapestre tette át a székhelyét. 2015-ben szerzett NB I-es kerettagságot, és 2018-ban a női NB I A csoportjában is bemutatkozott sípmesterként.

Lacinak a tanítás volt a hivatása: a Budapest Baptista Gimnáziumban tanított, majd igazgatóhelyettesként segítette az intézmény és a diákok életét. Egyetemi évei alatt nyaranta a Balatonnál vízimentőként dolgozott, ahol több alkalommal mentett meg sikeresen életeket. 2017-ben Budafok-Tétény önkormányzata Életmentő oklevéllel tüntette ki a fent említett eset miatt eset miatt, Vajda Péter megmentéséért. 

Lövei László 2021. január 2021. január 23-án vette feleségül Lövei-Tóth Esztert. És másfél hónappal később meghalt.

Az egész magyar kosárlabda-társadalom gyászolja.

Ch. Gáll András