Ugrás a tartalomra

Életmentő tűzoltók Budafokon

2016. március 17. csütörtök
Önfeláldozó munkájáért kapott elismerést Ballószegi Miklós és Tamás Sándor
Életmentő tűzoltók Budafokon

Az emberi élet megmentése, az anyagi javak megőrzése és a súlyosabb veszteségek elkerülése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért négy kerületi tűzoltót tüntetett ki dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója február 24-én. A Budafoki Katasztrófavédelmi Őrsön szolgálatot teljesítő Ballószegi Miklóst és Tamás Sándort szolgálaton kívüli eredményes beavatkozásáért, míg Szedlák Lajost és Szőke Gábort az Árpád utcai gázrobbanásos tűzesetnél történt gyors, szakszerű és összehangolt munkájukért.

Két kéz kevés a tűzoltáshoz

Ballószegi Miklós tűzoltó főtörzsőrmester szerint a segítségnyújtás mindenkinek állampolgári kötelessége, tűzoltóként pedig még inkább természetesnek tartja, hogy ha nincs szolgálatban, akkor is azonnal megy, ha a segítségét kérik vagy látja, hogy szükség van rá.

A tűzoltó munkáját 2013-ban a kerületben a Budafok-Tétény közbiztonságért díjjal ismerték el, a napokban pedig hősies helytállását jutalmazták országos szinten.

– Milyen tűzesethez riasztották a szabadnapján?

– Egy közelben lakó ismerősöm telefonált a reggeli órákban, hogy az udvarukon lévő személygépkocsi ég. Bár akkor már értesítette a tűzoltókat,  Egy otthonról vitt házi tűzoltó készülékkel kimentem a helyszínre segítséget nyújtani. Láttam, hogy a tűz a motortérben keletkezett, ezért fel kellett feszíteni a motorháztetőt, hogy a tűzhöz férjek. A kerti csapra szerelt gumitömlő segítségével vízzel oltottunk, megfékezve ezzel a tüzet. Sikerült a beavatkozás, így az autó közelében lévő melléképületre nem terjedt át a tűz, és személyi sérülés sem történt.

– Önt hallgatva egészen egyszerűnek tűnik a tűzoltás, mi mégsem vagyunk képesek megbirkózni vele.

– Olyan vészhelyzet, amellyel az ember még nem találkozott, soha nem fordult elő az életében, rendszerint pánikot okoz. A tűz láttán kialakult stressz miatt sokaknak nem jut eszébe a kézenfekvő megoldás, holott lehet, hogy úrrá tudnának lenni az adott helyzeten. Az oltáshoz egyébként nekünk is kevés a két kezünk, szükségünk van arra a tudásra, amelyet a kiképzés során megtanultunk, a rendszeres gyakorlás által megszerzett rutinra, a bevetések közben megszerzett tapasztalatokra és a szükséges eszközökre.

– Előfordulhat, hogy ön sem tud egyedül beavatkozni?

– Elsődleges az emberi élet megóvása, így az enyém is, ezért ha úgy látom, hogy a rendelkezésemre álló erővel és eszközökkel nem tudom megoldani a kialakult helyzetet, akkor megvárom azokat, akik erre hivatottak – a kollégáimat, a rendőröket vagy a mentőket.


Ebéd helyett életmentés

Tamás Sándor tűzoltó főhadnagy a főváros egész területén otthonosan mozog, hiszen munkavédelemmel és tűzvédelemmel is foglalkozik.

Egyik szabadnapján éppen ebédelni készült egy ismerősével a Duna Pláza környékén, amikor sodródás hangjára lett figyelmes: egy személyautó áttért a szembejövő sávba, majd nekiütközött egy villanyoszlopnak. A tűzoltó gondolkodás nélkül, a forgalmat leállítva átszaladt a hatsávos Váci úton, hogy segítsen a bajbajutottakon. Tamás Sándor hősies helytállásáért országos elismerésben részesült.

– Milyen látvány fogadta?

– Szerencsére az ütközés időpontjában a piros lámpa miatt állt a forgalom, így több személygépkocsit nem érintett a baleset, a kisodródó autó azonban nagyon csúnyán összetört, egészen a műszerfalig benyomódott az eleje. A gépkocsi füstölt, a kormánynál egy nagyon rossz állapotban lévő fiatal hölgy ült, az anyósülésen pedig egy kisgyerek.

– Mit tudott tenni?

– A kisgyermeket a gyereküléssel együtt sikerült kiemelnem a sérült gépkocsiból és az addigra összesereglett civilekre bíztam, majd megnéztem ...az autó vezetőjét. A fiatal nő súlyos sérüléseket szenvedett, ezért telefonon azonnal segítséget hívtam, biztosítottam a helyszínt, majd a közelben parkoló autómból odavittem a szükséges felszerelést. Áramtalanítani nem kellett, mert az akkumulátor szétszóródva hevert az úton, de a kigyulladás veszélye fennállt. Tüzetesebb vizsgálódás, majd háromszori nekirugaszkodás után sikerült hátrébb tolnom a vezető ülését, így az autó szétvágása nélkül hozzáférhetővé vált a hölgy a mentősök számára.

– Máskor is előfordult már, hogy „belefutott” egy váratlan tűzbe vagy balesetbe?

– Három hete a XI. kerületben egy szabadtéri tároló lángolt, amikor arra jártam. Ott két saját, kézi tűzoltó készülékemmel fogtam hozzá az oltáshoz, és mire a tűzoltók megérkeztek, már éppen csak égett. Rá nem sokkal az Andor utcában volt egy nagy tűzeset, annál a paneltűznél is ott voltam véletlenül. Barátaim szokták is mondani, hogy lehetőleg ne menjek sehova. Tamás Angéla

(Szedlák Lajossal és Szőke Gáborral készült interjúnkat a következő számban olvashatják.)