Ugrás a tartalomra

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

2024. június 09. vasárnap
Tácgálán mutatkoztak be Fejes Erika növendékei a Klauzál Házban
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

Az idősebbek közül biztos sokan emlékeznek a Magyar Televízió tévétornájára, amelyben a tizenhat éves csinos ikerlányok, Fejes Erika és Fejes Mara a 80-as években arra buzdították a nézőket, hogy álljanak fel a karosszékből, mert „egy kicsi mozgás mindenkinek kell”. A Klauzál Házban rendezett Táncgálán Fejes Erika növendékei mutatkoztak be május utolsó szerdáján. A nívós előadásban a haladó és középhaladó csoport tizennyolc táncosa kápráztatta el a nagyrészt szülőkből és hozzátartozókból álló nézőközönséget. A moderntánc-tanárt a programon részt vevő Karsay Ferenc polgármester virágcsokorral köszöntötte.

A Klauzál Házban működő Forma Mozgásstúdió vezetőjével, Fejes Erikával beszélgettünk.
– Mi az oka annak, hogy idén hiányoztak a színpadról a kezdő táncosok?
– Az utánpótlás-nevelést visszavetette az a két-három év, amikor a covid „tombolt”. A kicsikből akkoriban nem tudtam csoportot indítani, így ez a következő időszak feladata lesz. Ősztől ismét jelentkezhetnek balettra a hétévesek vagy annál egy-két évvel idősebbek, velük jövőre már színpadra állhatunk a 2024/25-ös tanévben tanult mozgásformákkal. A 4 és 6 év közötti gyerekeknek ovis tornát tartottam, az ő bemutatójukra már korábban sor került. Nagy szívfájdalmam azonban, hogy a haladó csoport lányai 18–19 évesek. Érettségiznek, továbbtanulnak, így rendszerint be is fejezik a tanfolyamra járást.
– A táncot is abbahagyják, vagy van, aki ezen az úton halad tovább?
– A hagyományos jazzbalettet és a kortárs táncot szeretem a legjobban, ezekben mindenféle balett-technika keveredik, a rock and roll egyszerűbb lépései és a hip-hop elemek is szerepet kapnak. A lányok közül többen bekerülnek valamelyik színház tánckarába, ahol ezekkel az alapokkal remekül megállják a helyüket.
– A sokféle stílust bemutató Táncgálán a vetített kisfilmek segítségével bepillanthattunk a foglalkozásokra is. Mi történik egy táncórán?
– Minden tánc alapja a balett, de a lépések, mozdulatok elsajátítása és a koreográfiák megtanulása mellett edzéseinken a növendékek komoly tréningen vesznek részt. Nagy hangsúlyt kapnak az erősítést és a kondíció megőrzését szolgáló gyakorlatok, amelyek későbbiekben is segíthetik őket. A lányokat a mozgás szeretetére és igényére nevelem, ezért arra törekszem, hogy olyan táncokat tanítsak, amely az adott korosztályt érdekli.

Tamás Angéla