Ugrás a tartalomra

Dohába indul a Kempelen kitűnő tanulója

2024. január 18. csütörtök
Olimpiai szintet teljesítve készül a világbajnokságra Molnár Dóra
Dohába indul a Kempelen kitűnő tanulója

Molnár Dóra kerületünk sportbüszkesége, de tanulmányi eredménye alapján is rászolgál az elismerésre a 17 éves gimnazista. Dóri decemberben teljesítette az olimpiai szintet, így biztos, hogy ott lesz a párizsi játékokon, de addig februárban Dohában, a világbajnokságon vár rá fellépés, 50 méteres medencében.

Molnár Dóra kitett magáért novemberben az országos rövid pályás úszóbajnokságon, Debrecenben. A Budafóka 17 éves, négyszeres junior világ- és ötszörös Európa-bajnoka három számban ért el dobogós helyezést a cívisvárosban. Megnyerte királyszámát, a 200 méteres hátúszást (2:05,56 p), második lett 100 méter háton (58,84 mp), bronzérmes 200 méter gyorson (1:56,27 p). Ezenfelül 100 gyorson negyedik (54,36 mp), 50 méter háton pedig ötödik (28,34 mp) lett.

De ezzel még nem volt vége az év végi hajrának, a 17 éves klasszis teljesítette az olimpiai szintet 200 méter háton a Győr Open elnevezésű úszóviadalon. Dóri december 14-én 2:10.18 perccel csapott célba, amivel a 2:10.39-es párizsi szinten belülre került.

A Budafóka SE versenyzője ebben a számban a második magyar, akinek már sikerült szintet úsznia, a rangsort Szabó Feltóthy Eszer vezeti 2:08.85-tel.

„Nagyon boldog vagyok, hiszen ez az évem nem sikerült olyan jól, ahogy szerettem volna. Bízom benne, hogy a közeljövőben tovább tudok majd faragni ebből az időből” – nyilatkozta Horváth Tamás tanítványa.

Dóri, aki a jelek szerint roppant igényes önmagával, ezzel az idejével bekerült a februári dohai világbajnokságon induló magyar válogatottba, ahol Sós Csaba szövetségi kapitány csak az olimpiai szintet teljesítő úszókra számít, így természetesen Molnár Dórára is.

Horváth Tamás, Dóri edzője elmondta a Városházi Híradónak, hogy tanítványa 2022-ben már úszott 2:09,3-at, vagyis ennyi az egyéni csúcsa, és Dohában azt várja az úszónőtől, hogy közelítse meg, sőt, ha lehet, javítsa meg egyéni legjobbját. Ha ez sikerül, az világbajnoki döntőt érhet.

A magyar csapat, benne Molnár Dórával és Horváth Tamással, február 11-én utazik el a világbajnokságra, addig a budafoki különítmény Sopronban, a mester szülővárosában edzőtáborozik.

Dóra nemcsak a medencében állja meg a helyét, hanem az iskolapadban is. A Kempelen Farkas Gimnázium 11. osztályos tanulója 2023-ban is elnyerte a Munkácsy Károly-díjat, amelyet azok a fiatalok kapnak meg, akik kiváló sporteredményeik mellett az iskolában is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

Kerületünk büszkesége (merthogy korábban ezt a díjat is elnyerte) biológia és kémia fakultációra is jár, ugyanis nagy fába vágta a fejszéjét: orvos szeretne lenni, esetleg pszichiáter vagy pszichológus. Ami nem akármilyen vállalkozás az élsport mellett. A fakultációk azt jelentik, hogy pluszórákat kell beiktatni a napirendjébe, de bízik benne, hogy mindez nem vesz majd el időt az edzésektől. Mert azért egyelőre az úszás van igazán a figyelem fókuszában.

Ch. Gáll András