Ugrás a tartalomra

Dalok a lányszobából

2024. január 24. szerda
Rost Andrea és a Hot Jazz Band közös produkciója
Dalok a lányszobából

Új oldaláról is megismerhetjük mostanában a világhírű operaénekes-nőt, Rost Andreát, aki a Hot Jazz Band kíséretében régi nagy magyar- és világslágereket ad elő könnyűzenei koncertjein. A Kossuth-díjas Rost Andrea március 10-én a Klauzál Házban mutatja be, mire képes az operán és az operetten kívül más műfajban is.

Talán meglepő ez az élesváltás – ami persze nem azt jelenti, hogy végleg hűtlen lenne az áriákhoz –, de ha megismerjük az indítékot, akkor könnyen megérthetjük zenei kirándulása okát. Előtte azonban Bényei Tamás, a Hot Jazz Band vezetője avatja be lapunk olvasóit, milyen érzés volt, amikor egy híres operaénekes azzal kereste meg, hogy együtt lépjenek fel.

– Andrea menedzsere hozott össze bennünket két-három évvel ezelőtt, hogy szerinte jó párosítás lennénk. Először nagyon meglepődtem, de igen jólesett, hiszen mindig tiszteltem az opera világában nyújtott teljesítményéért, s megmutatta a mi műfajunkban is a tehetségét. Már az első percektől jó volt vele együtt dolgozni – mondta.

Rost Andrea pedig arról beszélt, hogyan jutott eszébe belekóstolni a „könnyű” műfajba:

– A csendesebb időszakban, a pandémia alatt gondolkodtam el azon, vajon mi az, amiről a zene terén a közönség még nem tud rólam, és akkor arra jutottam, hogy ez nem más, mint a könnyűzene, ami különösen gyerekkoromban, a táncdalfesztiválok idején elvarázsolt. Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Zalatnay Sarolta és az Illés együttes számait hallgattam éjjel-nappal. Slágereiket ma is nagyon szeretem, és örülök, hogy a Hot Jazz Band még korábbi nagy slágereket dolgoz fel, amiket szintén mindig szívesen hallgattam és hallgatom ma is.

– Akkor nem ugrott az ismeretlenbe, amikor el kezdte a zenekarral a közös munkát…

– Valóban nem, hamar megtaláltuk a közös hangot, és nagyon élvezem velük a fellépéseket. Igyekszünk közösen kiválogatni az előadandó dalokat, de fontos szempont, hogy szeressem azokat. A zenekar frontembere, Bényei Tamás például ajánlotta nekem a Hol van az a nyár? című számot, amit együtt énekelünk, mint annak idején Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán tette. Műsorunk a szenvedélyes daloktól kezdve a drámaiakon keresztül egészen a nagyon könnyedekig tartalmazza az érzés- és ízlésvilágunkat.

– Mennyire szereti ezt a közönség, mióta együtt turnéznak?

– Előadásaink azt bizonyítják, hogy nagyon sikeres lett a találkozásunk, szinte pillanatok alatt elfogynak a jegyek.

– Már a márciusi előadásra sincs egy darab sem a Klauzál Házban.

– Ennek nagyon örülök, ígérem, jól fog szórakozni a budafok-tétényi közönség.

(Temesi László)