Ugrás a tartalomra

Dadusok arcmaszkban

2020. április 07. kedd
A Leányka tagbölcsődében működik az ügyelet
Dadusok arcmaszkban

A XXII. kerületi Egyesített Bölcsőde Leányka tagbölcsődéje tart csak ügyeletet és fogadja azokat a gyerekeket, akiknek felügyeletét más módon nem tudják megoldani a szülők. A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése kapcsán a kormány számos intézkedést hozott, hogy lelassítsa a betegség terjedését, ilyen volt például a bölcsődékben a rendkívüli szünet elrendelésének a lehetősége is.

A négy tagbölcsődéből már csak egy van nyitva, és fogadja a gyerekeket. Az elmúlt héten mindössze két bölcsődés vette igénybe az ügyeleti szolgáltatást, a szülők nyilatkozata alapján várhatóan a héten öt kisgyermek érkezik az intézménybe. „A bölcsődei élet ugyanúgy zajlik, mint előtte, csak jóval kevesebb gyerekkel” – mondta Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella intézményvezető. Hozzátette: a gyerekek rengeteget vannak az udvaron, és a jó időben a szabad levegőn játszanak a kisgyermeknevelőkkel. A munkavégzéshez az önkormányzat biztosította a megfelelő számú és minőségű arcmaszkokat a dolgozók számára, így a munkatársak abban vannak egész nap.

A Leányka tagbölcsődében működik a főzőkonyha, így a gyerekek az ott készült ételeket fogyasztják. A konyhai dolgozók még fokozottabban ügyelnek a higiéniára az előkészületi munkálatok idején, főzés közben és a csomagoláskor is. Nemcsak a Leányka bölcsődéseknek, hanem a Családok Átmeneti Otthonában és a Menedék Mamás Otthonban élő bölcsődés életkorú gyerekeknek is készítenek meleg ételt a konyhai dolgozók. Az Egyesített Bölcsőde dolgozóinak többsége szabadságot vett ki és otthon van. „A gyerekek ellátásához szükséges dolgozói létszámmal működik jelenleg a Leányka tagbölcsőde” – mondta a vezető.

Szigorú előírások alapján léphetnek be a szülők a bölcsődébe, amikor megérkeznek reggel és délután. Az átadáskor alapos kézmosás után léphetnek csak be az öltözőig, a csoportszobába és a fürdőszobába már nem mehetnek be. Az intézmény dolgozói a teljes épületet alaposan fertőtlenítették, és a használatban lévő csoportszobákat, játékokat, eszközöket naponta tisztítják a gyerekek után. A járvány miatt idén a nyílt napok elmaradnak, a bölcsődei jelentkezésekről a bolcsode22@weebly.com oldalon tájékozódhatnak a szülők.

(Viszkocsil Dóra)