Ugrás a tartalomra

Csak az arany hiányzott

2020. december 29. kedd
Nagyszerűen szerepeltek a Budafóka úszói Kaposváron, a felnőtt OB-n
Csak az arany hiányzott

A kerületi Budafóka SE három váltója is érmet szerzett, szakosztályunk büszkesége, a junior világbajnok Zombori Gábor pedig 400 méter gyorson alig 8 századdal maradt le az aranyéremről, 200 méter gyorson harmadik, százon 50 másodpercen belüli idővel (49,74 mp), óriási egyéni csúccsal negyedik lett.

„Úgy néz ki, hat évig fogom járni a Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nevű tanintézményt a Diana utcában. Egy évet már halasztottam a 2020-as olimpia miatt, most még egyet fogok a 2021-es miatt” – mondta kissé szomorkásan lapunknak Zombori Gábor még a nyáron, amikor újrakezdte az edzéseket a tavaszi koronavírus-szünet miatt. Szerencsére a vírus elkerülte a 18 éves junior világbajnokot, aki nagyon várta már a versenyzési lehetőséget, amire most a múlt héten, a kaposvári felnőtt országos bajnokságon volt lehetősége.

Királyszámában, a 400 méter gyorson – ebben nyert junior vb-t 2019-ben, a Duna Arénában – hatalmas küzdelmet vívott az egri Holló Balázzsal. Szinte végig vezetett a budafoki fiú, de a benyúlás Hollónak sikerült jobban, 8 századdal megelőzte Gábort, aki 3:49,52 perces idővel csapott célba.

„Nagyon szerettem volna győzni, ez lett volna a Budafóka első felnőtt magyar bajnoki címe 50 méteres medencében, de mindegy, majd jövőre meglesz. Kicsit zavar, hogy nem tudtam győzni, mert azért én úsztam már 3:46-tal kezdődő időt is, de tudjuk, hogy ez nem volt teljes körű felkészülés” – mondta lapunknak a fiatalember.

Zombori az egész csapat szereplését jónak minősítette.

„Különösen a váltókban megszerzett érmek értékesek. Igaz, én már csak húsz napig vagyok ifjúsági, Ricsi (Márton Richárd – a szerk.) pedig már 21 éves, de a két kislány, Rátkai Zsófia és Molnár Dóra a maga 14 évével még gyermek korosztályú, Győri Mikes 17, Pertich Zsombor 19, Potesz Levente pedig 16 éves. Meglepetés volt nekem is a remek váltószereplés. Ricsivel ketten húztuk a mix váltót, de azért a kislányok is kellettek a dobogós helyezéshez, ami ráadásul ezüstérem volt!”

Zombori 100 méter gyorson már az előfutamban 49,88-cal egyéni csúcsot úszott, a hatodik helyen kvalifikált, amire a döntőben rátett még egy lapáttal, 14 századot lefaragott idejéből, és Németh Nándor, Milák Kristóf és Szabó Szebasztián mögött negyedik lett. 200 méter gyorson pedig 1:48,60-nal bronzérmet szerzett Milák és Németh mögött. A 100 méter pillangón elért 4. (Zombori) és 6. (Márton) hely már csak ráadás volt.

„Összességében elégedett vagyok a teljesítményünkkel, bár én is azt mondom, jó lett volna egy számot megnyerni, mondjuk a 400 méter gyorsot – értékelt Horváth Tamás vezetőedző. – Zombori Gabinak jelen állás szerint áll az olimpiai csapattagság 400 méter gyorson, hiszen a 2019-es időket figyelembe kell venni, mivel a 2020-as év igazából nem számít a koronavírus miatt. Rióban Márton Ricsi már képviselte a Budafóka színeit, most Gáboron a sor.”

Addig is januártól beindul az edzőtáborok sora, a stellenboschi (Dél-Afrika) még nem száz százalék, de aztán Madeirára biztos, hogy utazik Zombori és mestere, Horváth 
Tamás.

(Ch. Gáll András)

Csak az arany hiányzott

Holló Balázs és Zombori Gábor