Ugrás a tartalomra

Budapest kerületeiért

2021. február 09. kedd
Bartal László budafoki vállalkozó sokat tett a kerületi vállalkozókért
Budapest kerületeiért

Húsz éve összefogja, informálja és segíti a helyi vállalkozókat, az önkormányzatnál képviseli és védi az érdekeiket Bartal László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) XXII. kerületi tagcsoportjának elnöke, akinek társadalmi munkában végzett tevékenységét „Budapest kerületeiért” emlékéremmel ismerte el decemberben a BKIK.

Budapest kerületeiértA kitüntetett Bartal Lászlóval az iparkamara általános és helyi működéséről beszélgettünk.

– A kerületi tagcsoport háromfős elnöksége kapcsolatot tart az önkormányzattal, bizottságainak állandó meghívottja. Szavazati jogunk ugyan nincs, de a döntéseket véleményezhetjük és javaslatokat is tehetünk – tájékoztatta lapunkat a lehetőségeikről a budafoki vállalkozó.

Hozzátette: a járvány miatt a vállalkozások talpon maradása vált a legfontosabbá. A kamara ajánlására több olyan intézkedés is történt, amely a település vezetésének hátrányos ugyan, a munkahelyek megóvása érdekében mégis megszavazta a képviselő-testület. Többen nagyon nehéz helyzetbe kerültek, különösen az éttermeket, kifőzdéket üzemeltetők, nekik például segítséget jelentett a bérleti díjak befizetésének tavaszi elhalasztása.

Az országban a vállalkozások mindegyike köteles évente ötezer forintos regisztrációs díjat fizetni. Ettől nem válik senki kamarai taggá, csak nyilvántartásba veszik mint vállalkozót. A tagságért nagyobb, bevételtől függő összeget kell fizetni, melyből a regisztrációs díj levonásra kerül. A kamara mindkét esetben nyújt segítséget: a regisztráltaknak például az exporthoz szükséges ügyintézésben vagy az etikai bizottsági eljárásban, a tagoknak ezenfelül többek között jogi tanácsadást, pénzügyi tájékoztatást, továbbképzési lehetőséget kínál. A perek elkerülése érdekében a tagok kérhetik a békéltető testület közbenjárását is – tudtuk meg az elnöktől.

A vállalkozó, akinek már 2007-ben és 2017-ben is emlékplakettel ismerték el társadalmi tevékenységét, kiemelte legutóbbi „akciójukat”: decemberben a BKIK az ipartestülettel és az Iparosegylettel összefogva megajándékozta öt iskola 150 hátrányos helyzetű tanulóját egy-egy Mikulásra összekészített csomaggal.

Bartal László egyben a Budafok-Tétény Iparos Kft. ügyvezetője is. A kerületi bölcsődékben, óvodákban és egyéb helyi intézményben elektromos biztonságtechnikai feladatokat lát el, többek között az érintésvédelem felülvizsgálatát is, műszaki ellenőrként pedig jelenleg egy nyolcszáz lakásos ház építésén dolgozik.

Az épületvillamossági és gépész szakember azon túl, hogy a BKIK ellenőrző bizottságának alelnöke, több ellenőrző bizottság elnöke, illetve tagja. Az önkormányzatban a Jurás László vezette bizottság munkáját segíti, civilként pedig a Tétény-Promontor Polgári Lövész Egylet és a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete életének aktív résztvevője.

(Tamás Angéla)