Ugrás a tartalomra

Budafókás úszó az ifjúsági bajnokság hőse

2019. június 12. szerda
Zombori Gábor kiemelkedik a honi mezőnyből, de még hátravan az Eb és a vb
Budafókás úszó az ifjúsági bajnokság hőse

Zombori Gábor lett a 91. ifjúsági úszóbajnokság legeredményesebb versenyzője a maga öt aranyérmével a vadonatúj Csik Ferenc Uszodában. A Budafóka SE 17 éves klasszisa mellett még Galyassy Szilárd szerzett egyéni aranyérmet, no és persze a váltótagok (Potesz Levente, Győri Csanád). Horváth Tamás vezetőedző klubunk történetének egyik legszebb sikereként gondol a kaposvári napokra.

Budafókás úszó az ifjúsági bajnokság hőseZombori Gábor a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon aratott sikerével tette le a névjegyét a nemzetközi porondon, azóta korosztálya egyik legjobb hátúszójának tartják Európa-, sőt, világszerte. Ahogy ezt Kaposváron is bizonyította a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium tizedik osztályos tanulója.

Gábor az 50 és a 100 méteres hátúszást (25.90 mp, 55.73 mp), a 200 és a 400 méteres gyorsúszást (1:49.42 perc, 3:53.30 perc) nyerte meg, továbbá tagja volt a győztes 4x100 méteres fiú vegyes váltónak Potesz Leventével, Galyassy Szilárddal és Győri Csanáddal. Ezenkívül 100 méter mellen és 100 méter gyorson második, 200 méter vegyesen negyedik, 100 méter pillangón hetedik lett. Galyassy Szilárd megnyerte a 200 méter pillangót, második lett 100 méter pillangón és harmadik 200 méter gyorson. S ne feledkezzünk meg a 4x100 méteres mix vegyes váltóról, amelyen úgy lett bronzérmes, hogy a két 17 éves, Zombori és Galyassy mellett két 2006-os születésű kislány, Rátkai Zsófia és Molnár Dóra alkotta a stafétát.

– Maximálisan elégedett vagyok a gyerekek teljesítményével – mondta Horváth Tamás vezetőedző. – Zombori Gábor számára edzés volt a viadal, a lehető legtöbb számban indítottam, s a legjobb számában, a 200 méter háton csak azért nem versenyzett, mert addigra már az ereje végére ért. Így is ő lett a bajnokság legeredményesebb férfi versenyzője. Galyassy Szilárd, bár még hivatalosan a mi úszónk, sajnos a Darnyi SE-be tart, nincs mit tennünk, úgy tűnik, vége felé közeledik a munkakapcsolatunk. Hogy miért hagyja el azt a klubot, ahol eddigi legszebb sikereit érte el? Ki tudja? Állítólag ebben az esetben is érvényes a régi mondás: keresd a nőt!

Zombori Gábor szép emlékekkel tért haza Kaposvárról.

– Különösen a gyorsúszó számokban elért egyéni csúcsaimra vagyok büszke, úgy tűnik, ebben az úszásnemben is már nemzetközi szintűek az eredményeim. Nagy kár, hogy a hát- és a gyorsúszó számok ütközése miatt Kazanyban, az ifjúsági Európa-bajnokságon, júliusban valószínűleg ki kell hagynom a 200 és a 400 méter gyorsot, pedig bőven döntős lehetnék. De muszáj az erős számaimra, az 50, 100 és 200 méter hátra összpontosítanom – mondta Gábor.

És akkor még ott lesz augusztus 20. és 25. között a Duna Arénában az ifjúsági világbajnokság, amelyen hátúszásban éremesélyes a Budafóka büszkesége!

(Ch. Gáll András)