Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétény értékes fái

2016. július 27. szerda
Elkezdődött az adatgyűjtés, a felmérők már járják a kerületet és megjelent a lakossági értesítő is a kerület értékes fáinak felmérésével kapcsolatban
Budafok-Tétény értékes fái

Az önkormányzat vezetése elhatározta, hogy felméri a területén található legjelentősebb, a helyi lakosság számára legértékesebb 700 egyedi fát, melyekre nem vonatkozik egyéb örökségi védelem. A felmérés indoka, célja: a tekintélyes méretű, vagy az épületekkel és egyes elemekkel izgalmas egységként megjelenő fák nem csak jól esően ékesítik környezetünket, de egész életközösségek számára nyújtanak élőhelyet. Öntudatlanul is emlékezetünkbe vésődnek a piacterek "csicsergő fái", az útszéli keresztek mellé ültetett hársak, a bakterházak vadgesztenyéi, és a játszóterek árnyas fái. A villák és társasházak dió és almafái, méretes fügéi, cédrusai és ezüstfenyői is mindennapjaink csendes szolgálói. E fák közül a legnagyobbak nem csak családi élet kísérői, látványuk az utca közönsége, vagy a távolabb élők számára is meghatározó lehet.

A szerdán megjelenő hivatalos lakossági értesítőben a többi között ez áll:

„Tájékoztatjuk, hogy a kerület értékes fáinak felmérése program keretében a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának hallgatói és munkatársai – Budafok-Tétény XXII. kerület Önkormányzata és a Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék között kötött szerződés alapján – a következő hetekben a kerületi értékes fák feltérképezésének helyszíni adatrögzítését végzik. A felmérést végzők igazolvánnyal ellátva – hamarosan felkeresik azon ingatlanokat, amelyeken településképi szempontból meghatározó lombkorona méretű fa található.

Kérjük tisztelettel az érintett lakosokat, hogy együttműködésükkel tegyék lehetővé az adott fák helyszíni megtekintését, adatainak meghatározását és kataszteri felvételezését. Kérjük a szíves segítségüket abban is, hogy egyúttal nyilatkozzanak arról is, hogy támogatják-e az adott fa „értékes faként” történő besorolását.
A településképi szempontból értékes fák a kerület esztétikai minősége és élhetősége szempontjából a helyi közösség egésze számára fontosak! Megőrzésük, jó karban tartásuk közös ügyünk!

Budafok-Tétény Önkormányzata előre is köszöni minden érintettnek a kerület érdekében nyújtott támogatását, együttműködését!”

Az értesítő levél itt tekinthető meg.