Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétény egyik legnagyobb problémája a közlekedés

2020. július 24. péntek
Az elmúlt években megnövekedett a kerületi utak forgalma, a gyorshajtás is jellemző. Az önkormányzat a probléma enyhítése érdekében folyamatosan egyeztet a Budapest Közút Zrt. szakemberivel, de a megoldást valamennyi résztvevő együttműködése hozhatja el.
Budafok-Tétény egyik legnagyobb problémája a közlekedés

A forgalomnövekedésnek számos oka lehet úgy, mint a belvárosi forgalomtechnikai intézkedések, vagy éppen az, hogy sokan költöztek kerületünkbe, a környékre, és egyre több az autó. A legfőbb gondot azonban az agglomerációból és a kerületen kívüli településekről érkező autósok forgalma okozza, azaz az átmenő forgalom. A távolabbról Budapest belső részeibe tartó autósokat gyakran a navigációk terelik Budafok lakóutcáiba, hogy elkerüljék a bedugult főutakat.

Az önkormányzat szándéka éppen ezért az, hogy valamilyen módon csökkentse az átmenő forgalmat, gátat szabjon a gyorshajtásnak.

A Budapest Közúttal történt eddigi egyeztetések során egyértelművé vált, hogy ezt forgalomtechnikai változtatásokkal lehet elérni, ezek viszont szinte minden esetben korlátozásokkal járnak. Az ilyen jellegű döntések ugyanakkor megosztók. Sokan szeretnének ugyanis korlátozást saját házuk előtt, akár fekvőrendőr formájában is, ez azonban nem feltétlenül megoldja, hanem máshová helyezi a problémát. Ezzel ugyanis valóban ritkulna a forgalom az adott utcában, mellékhatásként azonban az intézkedés az autósokat környező utcákba terelné, így ott sokszorosára duzzadhat a közlekedők száma.

A fentiek rámutatnak arra, hogy a probléma sokrétű, megoldása így nem egyszerű. Nyitottak vagyunk a Budapest Közút szakmai javaslataira, amennyiben valódi eredményt hoznak, de jól látható, hogy a közös cél eléréséhez valamennyi résztvevő belátására szükség lenne. 

A kerület további egyeztetéseket kezdeményezett a Budapest Közúttal, hogy közösen találjanak a megfelelő megoldást a problémára.