Ugrás a tartalomra

Boldog új esztendő a pedagógusoknak

2024. február 06. kedd
Több mint harminckét százalékkal emelkedik a bértömegük februártól
Boldog új esztendő a pedagógusoknak

Pezsgős koccintással és vendéglátással tartott újévi köszöntőt a budafok-tétényi iskolák intézményvezetőinek a Dél-budai Tankerületi Központ a Klauzál Házban. Az összejövetelen a tankerület igazgatója, Hományi Tamás Márton üdvözölte a meghívottakat, köztük kiemelten Karsay Ferenc polgármestert, Kovács Tibor rendőrkapitányt, valamint Dankóné Hegedűs Jolán és Németh Zoltán alpolgármestereket.

Az eseményre a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei készültek műsorral, amely előtt Németh Anikó intézményvezető bemutatta a több díjat is nyert fellépőket és az őket felkészítő tanárokat.

A tizenegy éves Szemerédi Fülöp (tanára: Lados Lilla) három Csík megyei népdalt adott elő furulyán Kriesch András zongorakíséretével, a nádasdys Soós Quintet (Peták Botond és Farkas Dávid – zongora, Hapsz Hunor – basszusgitár, Nyitrai Marcell – dob, vezetőjük: Nagy János) Michael Petrucciani Cantabile című dalát játszotta.

A színvonalas zenei előadásokat követően az igazgatókat Karsay Ferenc üdvözölte, aki kiemelte: „Az idei tanévben Budafok-Tétény önkormányzata először adott 100 milliós támogatást olyan intézményi fejlesztésekre, melyekről szülők és tanárok együtt dönthettek. Ezzel hagyományt szeretnénk teremteni. Mi itt tudjuk, Budafok-Tétényben az oktatás támogatása a legjobb kamatozású befektetés”, majd az önkormányzat további támogatásáról biztosította őket.

Kovács Tibor rendőr alezredes az iskolákkal való együttműködésről, a megújuló iskolarendőr programról beszélve bemutatta kapcsolattartójukat, Balázs Henriett rendőr törzszászlóst, a kerületi igazgatók munkaközösségének vezetője, Perge Éva pedig köszönetet mondott az önkormányzatnak az iskolák számára kiírt pályázati lehetőségért és a tankerület pozitív hozzáállásáért.

A leginkább izgalmas témát azonban, a pedagógus-béremelést Hományi Tamás Márton ismertette.

– Átlagosan 32,2 százalékos béremelés következik be az ágazatban – mondta a tankerületi igazgató, aki részletezte, hogy egyes fizetési kategóriákban legalább mennyit kell keresnie a pedagógusoknak.

A bruttó összeg a gyakornokok esetében 528 800 forint. A Pedagógus I. kategóriában dolgozók 538 000, a Pedagógus II. kategóriába tartozók 555 000 forintot fognak keresni legalább. A mesterpedagógusok alapilletményének alsó határa 630 000, míg a kutatótanároké 750 000 forint lesz. Az illetmények alsó határánál többet kereshet a pedagógus, kevesebbet azonban nem. Ezenfelül a 3/2024-es kormányrendelet további kötelező emelést ír elő: a munkakörüknek megfelelő egyetemi végzettség esetén további 2%, a matematika, digitális kultúra, természettudomány, integrált természettudomány, fizika, kémia, biológia, földrajz tantárgyakat tanítók további 4% többletben részesülnek a megállapított illetményükhöz képest.

A pótlékok is változnak majd. Egyik részük továbbra is pótlékként jelentkezik, másik részüket azonban megbízási díjjal honorálják, és ezek az összegek is mind emelkednek az új gyakornoki alapbért figyelembe véve.

„Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.” A szakképző intézményekben foglalkoztatottakról ezen az összejövetelen nem esett szó, mivel az ő munkabéremelésüket a Kulturális és Innovációs Minisztérium koordinálja.

Tamás Angéla