Ugrás a tartalomra

Biztonságban élünk

2024. április 24. szerda
A rendőrség, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkájának köszönhetően – mérések szerint is – a főváros egyik legbiztonságosabb kerülete Budafok-Tétény.
Biztonságban élünk

A hivatásos szervek felelős munkája mellett kiemelendő a közösségépítő civil egymásra figyelés fontossága – büszkén említve itt a polgárőrségünket –, amiben szintén élen járunk.

Fontos és hangsúlyozzuk, mindenki figyeljen családjára, szomszédaira, környezetére, mert ez is része a hatékony védelemnek.

Önkormányzatunk kiemelt célja a kerületi lakosok objektív és szubjektív biztonságérzetének megóvása. Mind bűnügyi, mint közrendvédelmi területen a mindennapi rendőri közterületi jelenléten túl közbiztonsági akciókat és ellenőrzéseket is végrehajt a BRFK XXII. kerületi Rendőrkapitányság az esetleges elkövetők és szabálysértők kiszűrése érdekében.

Kerületünk területi elhelyezkedése és adottságai okán is komoly hangsúlyt fektetünk a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére.

A közlekedésbiztonsági helyzettel összefüggésben elmondható, hogy kerületünkben a főbb útvonalakon nagy az átmenő forgalom, nagy a terhelés, hiszen az agglomerációból érkezők és átutazók száma az elmúlt években számottevően nőtt. Jellemzően ezen útszakaszokon a nem kerületi lakosok okoznak és szenvednek el baleseteket, viszont a szabálysértéseket elkövetők száma megnövekedett, akikkel szemben elsősorban helyszíni bírságot szabunk ki.

Kiemelt hangsúlyt helyezünk a gyermekvédelemre, ennek érdekében komplex jelzőrendszert működtetünk.

Rendőrkapitányságunk egyik prioritása a kerületben felnövekvő nemzedék preventív oktatása. Az elmúlt években már három általános iskolával van DADA* együttműködési megállapodásuk, így összesen 7 osztályba jár rendőr oktató, de igyekeznek minden nevelési és oktatási intézményben baleset- és bűnmegelőzési előadásokat tartani.

A megelőzés fontossága nem hangsúlyozható eléggé a mai világban, hiszen a gyerekeknek tudniuk kell, milyen veszélyek leselkednek rájuk a fizikai térben és az online világban, legyen az erőszak, zaklatás, drog, vagy akár elektromos cigaretta. A kisgyermekek részére született a Vigyázunk Rátok program, amelyben rendőr, mentő és tűzoltó oktató tanítja a gyermekeket.

Amennyiben a kerületi lakosok kérdésekkel és kérésekkel fordulnak a kerületi rendőrkapitánysághoz, azt minden esetben a legnagyobb lojalitással kezelik. A rendelkezésükre álló törvényi kereteken belül azon és azért dolgoznak, hogy a rendőrség hatáskörébe tartozó esetekben sikerrel járjanak el.

A sértettek részére az áldozatsegítő rendszer nyújt támaszt.

Köszönjük a munkájukat! Köszöntjük őket Szent György napja alkalmából!

* Az eredeti betűszó összetevőit – dohányzás, alkohol, drog, AIDS – jelentősen bővítve a program részévé vált többek között az internet és a média veszélyeire felkészítés, valamint a kommunikáció és a konfliktuskezelés.