Ugrás a tartalomra

„Bennünk élnek tovább”

2023. november 18. szombat
Az elhunyt borászokra emlékeztek a Promontorium Borlovagrend tagjai
„Bennünk élnek tovább”

Negyedik alkalommal gyűltek össze a Promontorium Borlovagrend tagjai, valamint a szakma képviselői a Tóth József utca közelében lévő, Kossuth Lajos és Mária Terézia utcákat összekötő kis téren, hogy az elhunyt borászokra és a lovagrend már eltávozott tagjaira emlékezzenek a borászszobornál. Janzer Frigyes szobrászművész alkotását az állami vállalatok állították fel 1974-ben Magyarország legrégebbi borászképző intézménye mellett, a több mint 120 éves Soós István borászati iskola szomszédságában.

A borlovagrend Sárkány Péter aranydiplomás kertészmérnök, borász javaslatára választotta a terecskét és az azt díszítő borász bronzszobor előtti teret emlékhelyként, ahol évente egyszer, Mindenszentek előtt megemlékezik a halottairól. A jelenlévőket, köztük az idén tagjaik közé választott Szepesfalvy Anna alpolgármestert Bitai Gergely, a Promontorium Borlovagrend elnök-nagymestere köszöntötte.

– Ez az alkotás tökéletes szimbóluma megemlékezésünknek, méltó helyen gondolhatunk vissza Gazdag Lászlóra, a borlovagrend alapítójára és annak első nagymesterére, Urbán Andrásra, Pap-Váry László szobrászművészre, Győry Ferencre vagy az idén váratlanul elhunyt Lics Lászlóra, a Lics Pince tulajdonosára. Leróhatjuk tiszteletünket olyan borászok előtt, akiknek sokat köszönhet Budafok, mint Törley József, Louis Francois, Mercz Árpád, Pettenkoffer Sándor, és azokra is itt emlékezünk, akik sírját nem kereshetjük fel személyesen – sorolta a nagy múltú neveket Bitai Gergely, aki beszélt a szoborról és annak alkotójáról, Janzer Frigyesről is. A bensőséges ünnepségen, a koszorúzás és mécsesgyújtás előtt Komáromi István borlovagrendi tag, zeneszerző, énekes szívhez szóló dallal emlékezett meg az elhunyt borászokról.

Tamás Angéla