Ugrás a tartalomra

Világbajnok mentőkutya Budafok-Tétényből

2019. november 27. szerda
Zen lett a világ legjobbja a romkutatás versenyszámban
Világbajnok mentőkutya Budafok-Tétényből

Huszonnégy ország ötvenkilenc csapata mérte össze tudását szeptember 16–22. között a franciaországi Villejust-ben tartott 25. IRO mentőkutya-világbajnokságon, amelynek romkutatás versenyszámában a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben versenyző, Pannon Kutyás Kutató Mentő Csapat tagja, Belényi Beatrix és hatéves malinoisa, Zen a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Belényi Beatrix évek óta jár kutyáival terápiás céllal a Szociális Szolgálat 22 mind az öt intézményébe hetente egyszer, melyet Budafok-Tétény önkormányzata finanszíroz. A három idősek klubjában, a fogyatékosklubban és a pszichiátriai klubban is különféle feladatokat végezhetnek a fiatalok és az idősek az állatokkal, ezzel fejlesztve a memóriájukat és mozgáskoordinációjukat. A világbajnokságot követően Zen is ellátogatott az idősekhez, aminek a klubtagok nagyon örültek. Zen nemcsak romkutatásban, hanem eltűnt személyek keresésében és gyerekekkel dolgozva, terápiás kutyaként is kiválóan foglalkoztatható. Beatrix gyermekkora óta imádja a kutyákat, mindig is ezzel szeretett volna foglalkozni. Öt kutyája van, amelyek közül három már vizsgázott, egy pedig képzés alatt lévő mentőkutya. Zen, a hatéves, malinois fajtájú belga juhászkutya egy egészen komoly múlttal rendelkező családból származik. Nagypapája, Kuba volt az első világbajnok romkutató kutya, unokatestvére pedig tavaly nyerte el a szintén rangos vb-ezüstérmet, úgyhogy mondhatni, a génjeiben van, hogy ő ehhez ért – mondta Belényi Beatrix, a kutya kiképzője és egyben gazdája.

A világversenyen egy romos területet kellett átvizsgálnia, eltűnt személyek után kutatva. A verseny helyszínéül egy úgynevezett épített rom szolgált, földrengés utáni állapotokat szimulálva, de természetesen a rendszer statikailag meg volt erősítve – magyarázta Zen kiképzője –, ahol három élő „áldozatot” kellett megtalálnia. A rengeteg felkészülési munka mellett mindig szakít időt Beatrix az idősekre is, mert nagyon fontos számára az a jótékony hatás, amit a kutyák révén el tudnak érni a nyugdíjasoknál. Volt olyan szépkorú, aki legyőzte félelmét és megsimogatta a kutyákat, vagy aki régóta nem beszélt és megszólalt. A kutató, mentő munkáért nem jár fizetség, így ezt Beatrix saját erőből próbálja megoldani. Az alapítvány, ha van bevétele, támogatja a civil mentőkutyásokat, akik Magyarországon eltűnt személyeket mentenek. A világbajnoki cím elnyerésében több ezer órányi munka és gyakorlás van, ami sokszor valóban életet menthet.

(Viszkocsil Dóra)

Munkájukat az alábbi elérhetőségeken támogathatjuk:

Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Adószám: 18711509-1-13

Bankszámla szám: CIB 10700718-43073504-51100005