Ugrás a tartalomra

Begónia és balkon aranya

2021. június 08. kedd
A kerületieknek szánt egynyári növények a Fitolandban nevelkedtek
Begónia és balkon aranya

Öröm végigmenni Budafok „főutcáján”, látva az oszlopokról leomló, gyönyörűen virágzó futómuskátlikat, ám a többi utca is hamarosan virágba borul, hiszen május utolsó hetében az önkormányzat huszonhatezer balkon- és egynyári virágot oszt ki a kerületieknek, hogy házuk, lakásuk utcai frontját begóniával, balkon aranyával, pistikével és bársonyvirággal tegyék barátságossá. 

Begónia és balkon aranyaA Fitoland muskátlijai díszítik például a Mária Terézia utcát, de a lakosoknak szánt egynyári növények is a dísznövénykertészetben nevelkedtek. A céget vezető két tulajdonos egyikével, Friedmann Károllyal a muskátliról, a magyarok növénytartási szokásairól, a divatos növényekről és a Tétényi-fennsíkról beszélgettünk.

– Milyen növényeknek van most a szezonja?

– A sokak által kedvelt muskátlinak mindenképpen. Magyarországon ez az egyik legnépszerűbb balkonnövény, mert nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan virágzik, és viszonylag kevés törődést igényel. Ez a Dél-Afrikában őshonos, szubtrópusi növény csak a XVIII. században került Európába, de ma már szinte minden háznál van belőle legalább egy cserépnyi. Több éve mi is megjelenünk a piacon saját termesztésű állómuskátlival. Idén is nagyon szép dugványokat kaptunk, gyönyörűek lettek a növények, mindegyik zömök, kompakt és erőteljes. A minőségük kiváló, és sikerül kedvező áron kínálnunk. Nálunk szeretetteljesebb a növénytartás, mint a környező országokban, ahol virágzás után sokszor kidobják a növényt. A magyarok mindent, amit lehet, így a muskátlit is átteleltetik a pincéjükben, a növények pedig meghálálják a gondoskodást, és a következő évben is ugyanúgy pompáznak.

– A növények közül ma melyik divatos?

– Nagyon kedveltek a Fitolandban is szép számban kapható friss fűszernövények. Kis helyen, egy ablakba tett balkonládában elférnek, és a háziasszonyok csak csippentenek belőlük, ha kell a levesbe vagy a hús mellé. Az emberek szívesen válogatnak az egynyáriakból is, amelyekből rengeteg fajtát tartunk. Különösen ebben a kivételes helyzetben vásárolnak többet, amiben az elmúlt egy-másfél éve vagyunk. Mivel mindenki sok időt tölt otthon, igyekszik kényelmesebbé tenni és szépíteni környezetét.

– Tágabb értelemben környezetvédőként ön is ezen fáradozik úgy huszonöt éve.

– A Tétényi-fennsíkon az élőhelyek fenntartásán dolgozunk a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel és a Magyar Madártani Egyesülettel. Az egyik legnagyobb feladat most az özönnövények (nem őshonos – a szerk.) elleni küzdelem, mert azok a terjeszkedésükkel elfoglalják, majd megszüntetik ezen az európai szinten is védett területen a ritka, őshonos növény- és állatfajok élőhelyeit. A bálványfát, az olajfűzet és a galagonyát kell megfelelően irtanunk, hogy fenntarthassuk a fennsík sztyepprét jellegét. Szerencsére a téli időszakban nálunk kevesebb a munka, így a felszabadult munkaerőt minden évben átcsoportosítom, és a kollégáim is tudnak nekünk segíteni. Nagyon büszke vagyok erre a százegynéhány hektárra, örülök, hogy az elmúlt huszonöt év alatt sikerült megvédenünk, értékeit megőriznünk.

(Tamás Angéla)