Ugrás a tartalomra

Bajban az állatok, bajban a HEROSZ

2020. április 03. péntek
A koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos intézkedések a HEROSZ Alapítvány működését is befolyásolják. A hetente átlagosan 100 látogatót fogadó, kisállatkertként is működő telephelyét ideiglenesen be kellett zárni. Az önkormányzat adománygyűjtő számlát nyit megsegítésükre mindamellett, hogy maga is pénzügyi segítséget nyújt.
Bajban az állatok, bajban a HEROSZ

A HEROSZ Budapesti Állatotthona 1991-ben nyitotta meg kapuit a főváros első állatotthonaként, kizárólag adományozó állatbarátok jóvoltából. 2018-ban az önkormányzat és az állatotthon között stratégiai partnerségi megállapodás jött létre, aminek keretében immár 2 éve segítik egymás munkáját.

A HEROSZ a megunt, elkóborolt, gazdátlan állatokat befogadva nemcsak a felelős állattartás fontosságára hívja fel a figyelmet, hanem tevékenységével a társadalom szociális érzékenyítésében is szerepet vállal. A szervezetben szakértők, állatvédők és önkéntesek elhivatott munkájának köszönhetően új otthonra találnak az árva állatok, akik pedig még gazdára várnak, azoknak folyamatosan közös kirándulásokat, sétákat is szerveznek, hogy ne a kennelben töltsék napjaikat. Az állatotthon szabadidős, jótékonysági és edukációs programjai minden korosztályt megszólítanak. Az önkormányzat célkitűzései ezen a területen megegyeznek a HEROSZ célkitűzéseivel, így természetes, hogy támogatja tevékenységét.

A járványügyi intézkedések kapcsán azonban az állatotthon működése most veszélybe került. Szekeres Gábor, a HEROSZ állatotthon vezetője levélben fordult az önkormányzathoz, amelyben segítséget kér.

A kisállatkertként is funkcionáló állattotthon természetvédelmi területen üzemel, melyet a legkülönfélébb állatok (kutyák, macskák, madarak, teknősök, kígyók, birkák, kecskék, rágcsálók, nyulak) laknak. A gondozás négy szakképzett gondozó segítségével, saját állatorvossal zajlik. A járványügyi előírások miatt a telephelyet az ott dolgozók és a heti szinten közel 100 oda látogató személy védelme érdekében be kellett zárni. Így azonban, mint beszámolt róla az állatotthon vezetője, nem tudnak sem befogadni, sem pedig örökbe adni, amely számukra a likviditást biztosította.  Az ott levő állatokat továbbra is gondozni, etetni kell, ami ilyen körülmények között veszélyezteti a fennmaradásukat. Jóllehet, hívta fel a figyelmet Szekeres Gábor, az örökbefogadási kedv most megugrott, mégsem tartja helyesnek, ha ebben az időszakban pusztán gazdasági okokból folytatná az örökbe adást. Mint elmondta, a karantén kilátásba helyezése magával hozta azt a jelenséget, hogy némelyek a kisállatot eszközként használva, unalom elűzésére, vagy a karanténból való kijárás ürügyeként fogadnák örökbe. Feltehetően a járvány levonulásával ezek az állatok újra utcán végeznék, ami teljesen összeegyeztethetetlen a felelős állattartással - tette hozzá.

Karsay Ferenc polgármester a fentieket és a jelen helyzetben rendelkezésre álló forrásokat mérlegelve úgy döntött, hogy egyszeri anyagi támogatás formájában a közegészségügyi, védekezési keret terhére segíti a hiánypótló tevékenységet végző alapítványt az átmeneti időszakban. Emellett felajánlotta, hogy az önkormányzat a korábban létrehozott adománygyűjtő számláján elkülönítve számukra is gyűjtést hirdet.

Így, akinek lehetősége van segíteni az alábbi számlaszámra utalva küldheti felajánlását:


Budafok-Tétény adománygyűjtő számla: OTP Bank 11784009-15522001-10040007

Közleményrovatba kérjük, azt írják: HEROSZ

Mentsük meg közösen az állatokat, segítsük a HEROSZ fennmaradását!